Večernji list

Plenković: Što prije uspostavite vlast u Federaciji BiH

Premijer je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom te šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom sudjelovao na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru te podsjetio da vlast u BiH očekuju i SAD i Europska unija

Premijer Andrej Plenković za jučerašnjeg je posjeta Mostaru, gdje zajedno s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom te šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom sudjeluje na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH, pozvao na što hitnije uspostavljanje nove vlasti u Federaciji BiH kako bi se u cijelosti proveli rezultati nedavnih izbora, a BiH postala stabilna.

– Pozivam sve stranke u Federaciji BiH da naprave drugi korak zrelosti kako bi se na području Federacije uspostavila vlada jer se to očekuje i jer je to bila poruka SAD-a i EU, da trebamo vidjeti funkcionalnu i skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i ići naprijed. U tome će Hrvatska biti najsnažniji zagovornik – kazao je Plenković. Podsjetimo, nakon izbora održanih 2. listopada prošle godine, u BiH još jedino nije izabrana izvršna vlast, predsjednik i dva dopredsjednika, te nova Vlada u entitetu Federacije BiH. Planove HDZ-a BiH i stranaka osmorke koje predvodi SDP BiH da izaberu izvršnu vlast remeti činjenica da vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu nad bošnjačkim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda Federacije BiH. Tako su postali teško zaobilazna stranka u formiranju vlasti na razini toga entiteta. Premijer Plenković stoga je jučer izrazio uvjerenje da najvažnije srpske i bošnjačke stranke zagovaraju integraciju BiH u E te je nagovijestio potporu Vlade ubrzavanju toga procesa u BiH. Nedavno je na Europskom vijeću Plenković sudjelovao u odobravanju statusa kandidatkinje za BiH.

– Upravo s tom pozicijom, a s obzirom na naše prijateljske odnose i geografsku povezanost, povijesne veze, kulturne veze, ogromnu gospodarsku razmjenu, učinit ćemo sve da BiH ide tim pravcem jer osjećamo da to svi ključni partneri ovdje zaista i žele – istaknuo je dodajući da podupire zajedništvo Hrvata te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje njihove jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.

Plenković je u Mostaru poručio da je uvjeren kako najvažnije srpske i bošnjačke stranke zagovaraju integraciju BiH u Europsku uniju

News

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281535115141028

Vecernji List