Večernji list

I HDZ-ovci će se uskoro okrenuti od Plenkovića

(Božena Matijević)

Zahvaljujući oporbi, idućih dana u Sabor će morati doći glavna državna odvjetnica. Što ćete vi tražiti da vam Zlata Hrvoj Šipek objasni?

Brod kojim kormilari Andrej Plenković opasno se nakrivio i počinje puštati vodu. Siguran sam da će i dolazak glavne državne odvjetnice u Sabor izazvati dodatne nevolje za to natrulo, šupljikavo plovilo. Najvažnije pitanje koje ću postaviti Zlati Hrvoj Šipek bit će da nam objasni razliku u učinkovitosti u rješavanju predmeta između DORH-a i EPPO-a. Nakon pojave afere sa SMS-ovima saznali smo da neke medijske kuće već dulje vrijeme imaju podatke o tome, a DORH – nema pojma! Prečesto čujemo tu izjavu pa ponovimo je i ovdje: “Ja, premijer Andrej Plenković, nisam znao za te i te nepravilnosti.” Nisi znao? Nisi znao, a ozbiljna gomilica ministara koje si ti osobno birao nalazi se pod nekom vrstom inkriminacija. Ako nisi znao, dečko, onda stvarno nisi u stanju voditi ovu državu! A budući da svi znamo da si znao, napusti premijersku kancelariju i na izlazu vrati domaru ključ.

Sve afere koje se otkrivaju, pa čak i unisono nezadovoljstvo stručnjaka, akademika, građana i oporbe prijedlogom Zakona o pomorskom dobru premijer Andrej Plenković proglašava ne-temama. Ima li premijer problema s percepcijom stvarnosti ili je nešto drugo na stvari?

Problem Andreja Plenkovića, potpuna nesposobnost da stvari, pojave i osobe oko sebe sagleda u stvarnom obliku već je legendarna. I nije svojstvena samo njemu nego i većini članova pravomoćno osuđene kriminalne organizacije koju vodi. Istini za volju, pred slonovskom veličinom teme o hitnoj potrebi za ostavkom na mjesto premijera sve ostale teme postaju mini teme.

Na inicijativu Domovinskog pokreta sva se oporba ujedinila oko zahtjeva za opoziv Vlade i premijera. No da bi se to dogodilo, što je ključno?

Da bi premijer “pao” potrebno je da njegovi stranački kolege i stranačke kolegice shvate da je “kurbinom piru” došao kraj i da nastavkom ove politike mogu vrlo lagano završiti zajedno s njihovim “generalissimusom” u istom loncu optužbe za veleizdaju hrvatskih nacionalnih interesa. U HDZ-u se, kada je o “velikom vođi” riječ, uvijek odvija isti proces. Obožavanje, idoliziranje, hladan tuš, a nakon pada otvoreni prijezir i okretanje glave na drugu stranu. Uskoro ćemo gledati taj film, budite sigurni.

Aktualno

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281573769846692

Vecernji List