Večernji list

HNL je puno dobio Lekinim dolaskom

Željko Janković

Nogometna javnost od Sergeja Jakirovića očekuje da donese preporod u Rijeku. Jakir je već odavno ispekao trenerski zanat i jedan je od naših najtalentiranijih mladih trenera. Nakon sjajno obavljenog posla u Zrinjskom, njegovi novi poslodavci uvjereni su da će sličnim učinkom zaokružiti sljedeću etapu na klupi momčadi s Rujevice. Pred Riječanima je danas ozbiljan izazov, u 20. kolu Supersport HNL-a gostuju na Poljudu protiv Hajduka. Bit će to 96. izdanje jadranskog derbija.

Dobro ozračje

– Utakmicu dočekujemo u dobrom ozračju. Za pravo nam daje to što smo u prva dva gostovanja osvojili četiri boda. S puno optimizma iščekujemo utakmicu s Hajdukom. Svjesni smo da će biti zahtjevan i težak izazov, posebice jer je Hajduk teško stradao u Puli prošlo kolo i sigurno će tražiti iskupljenje pred svojim navijačima. I njima je sigurno posebno snažna emocija u jadranskim derbijima. Uvijek je napeto i dinamično u ovim utakmicama. Njihova velika prednost svakako je domaće ozračje. Od svoje momčadi očekujem da pokaže hrabrost, posebice u igri s loptom. Bit će ključno izdržati njihove nalete, a samim tim morat ćemo igrati odgovorno u obrani jer Hajduk dolazi s puno igrača u završnicu, što mi moramo neutralizirati – počeo je Sergej Jakirović.

Hajduk je u zadnje četiri utakmice u jadranskim derbijima vezao isto toliko pobjeda, no nogometna javnost uvjerena je da će pod Jakirovićem ovo biti neka nova Rijeka, neovisno o ishodu današnjeg sraza na Poljudu.

– I ja i Ivan Leko smo novi, pokušavamo implementirati neke nove stvari. Hajduk je u prednosti. Jesenski dio ostavio je psihološki trag na moju momčad. Ovaj nastavak prvenstva pokazao je da možemo, samo treba naporno raditi i vjerovati u svoje mogućnosti. Trebat će nam vremena, posebice meni da momčad izgleda onako kako bih želio...

Na čemu ste inzistirali u ovo kratko vrijeme otkako ste na klupi Rijeke?

– Najviše smo se posvetili fizičkoj pripremi. Tu smo puno radili. Također, bavili smo se radom s linijama gdje težimo većoj kompaktnosti. Otišlo nam je puno igrača i sada to sve treba pohvatati. Naravno, ide to sve bolje i bolje, a iz svake utakmice izvlačimo pouke. Isto tako, znamo što moramo popraviti i nadam se da ćemo to uspjeti kako vrijeme bude odmicalo. A kada uzimaš bodove, onda i momčad raste sve više.

Jakirović djeluje opušteno uoči jadranskog derbija. Pričao je i o tome kakav Hajduk očekuje u današnjem srazu.

– Skautirali smo ih, baš kao i oni nas. Naše je da te informacije prenesemo na igrače, do najsitnijeg detalja. No, ključno je da igrač na terenu prepoznaje te ključne stvari i pravom trenutku, to je ta situacijska inteligencija. Naravno da ćemo napraviti sve kako bismo Hajduku maksimalno otežali stvari. Isto tako, moramo biti što konkretniji.

Nije to bila ista momčad, no Jakirovićevo najzrelije pozitivno iskustvo s Hajdukom datira od lani kada ih je, kao trener Zrinjskog, svladao u provjernoj utakmici na Poljudu.

– Bila je to generalka uoči prvenstva, na klupi Hajduka bio je Jens Gustafsson. No imam ja iskustva s Hajdukom i kao trener Gorice. Osam puta smo igrali, moj učinak je 4-2-2. Naravno, gostovanja u Hajduku uvijek su specifično zahtjevna. Dosta su bodova Splićani uzeli baš na domaćem terenu i jasno je da će i protiv nas biti favoriti, no mi ćemo napraviti sve da ih iznenadimo u toj utakmici. Nitko ne bi bio sretniji od mene da pobijedimo – ističe Jakirović.

Malo više od hrabrosti

Spomenuo je Jakirović da će njegovoj momčadi trebati hrabrost, no ipak i malo više toga?

– Kada sam kazao hrabrost, mislio sam na naš sistem igre. Da budemo pokretljivi i da igramo svoju igru. Ako uspijemo u tom naumu, onda sigurno možemo biti opasni. Ako bude suprotno, neće nam se pisati dobro. U takvim okolnostima Hajduk je spreman preuzeti inicijativu, posebice u uvodnom dijelu utakmice u kojem najčešće suparnike tjera na pogreške, posebice u našoj polovici. Na to moramo posebno paziti – naglašava Jakirović.

Hajduk je u istoj situaciji kao i Rijeka, obje momčadi se tek moraju adaptirati na zahtjeve svojih novih trenera...

– Ivan Leko potvrdio se vani, pokazao da zna osvajati prvenstva. Jasno je kako u Hajduk želi implementirati neke nove standarde. Naravno, ništa ne ide preko noći, za te promjene jednostavno treba trenerima dati dovoljno vremena. No, kako vrijeme bude prolazilo, Hajduk će, uz adekvatna pojačanja, biti sve bolji. Za našu ligu je sjajno što se vratio dokazani trener kao Ivan Leko – zaključio je Jakirović.

Sport

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281754158473124

Vecernji List