Večernji list

Svi nas znaju po hobotnici, ali kod nas treba probati i kanelone s tunjevinom i smokve u prošeku

Svaki tjedan na jelovniku imamo nekoliko novih jela od svježih jadranskih morskih plodova i lokalnih sezonskih namirnica. U tome se najviše očituje taj zaokret prema modernom i suvremenom

piše Hassan Haidar Diab fotografije Tomislav Miletić/Pixsell

Restoran Korčula u Teslinoj ulici, gastronomskoj špici, jedan je od najpoznatijih zagrebačkih ribljih restorana. Ondje uvijek možete svratiti na klasična dalmatinska jela i svježu ribu. Spoj tradicije i modernosti vidi se i u interijeru, u kojem prevladavaju svijetli tonovi i čine ga ugodnim za boravak. Iako se generacije izmjenjuju, tradicija ostaje. S više od 60 godina tradicije, restoran je u vlasništvu obitelji Boban od početka devedesetih. Sve te godine uspio je zadržati svoj mediteranski štih i uređen je po uvriježenoj konvenciji ribljih restorana. Svaki detalj restorana podsjeća na more, brodove i ribarenje, pruža ugodnu atmosferu i vrhunsku hrvatsku gastronomiju.

- Spoj tradicije i modernosti naše vizije očituje se ne samo u interijeru i uređenju terase restorana, nego i u našem jelovniku. Svaki tjedan donosimo novu kartu jela od svježih jadranskih plodova mora i od lokalnih sezonskih namirnica. Trudimo se promišljati o tradicionalnoj hrvatskoj i dalmatinskoj kuhinji na suvremen način, čuvajući pritom izvorne okuse Hrvatske - kaže bivši nogometaš Dražen Boban, danas poduzetnik i vlasnik restorana. Napominje da je Korčula restoran s tradicijom i da je prava institucija u centru Zagreba.

- Restoran vodi naša treća obiteljska generacija, voditeljica restorana je sada moja kći Anamarija Topić. Naša tajna održivosti je u predanosti poslu i organizaciji. Kada poslu svakodnevno pristupate s ljubavlju, s puno emocija, to je jamstvo uspjeha. Uz sve to morate ponuditi i neke nove specijalitete. A mlade generacije, koje danas vode restoran, znaju što mladi žele jesti. Osuvremenjujemo jelovnik, koji je uvijek bio dobar, ali tradicionalan - govori Boban ističući da žele napraviti pomak prema modernom štihu, što su zapravo već i učinili s nekoliko jela. - Ljubitelji ribe sa žara i pečene hobotnice ovdje dolaze na svoje jer su takva jela dio stalne karte. Svaki tjedan, kao što sam već spomenuo, slažemo jelovnik s nekoliko novih jela. U tome se najviše očituje taj zaokret prema modernom i suvremenom, kao i u korištenju tradicionalnih namirnica na moderan način. Ubacili smo i pokoje jelo od mesa, poput dalmatinske pašticade, kako bismo zaokružili priču i ponudili nešto za mesoljupce - govori Anamarija dodajući kako je Korčula mediteranski, riblji restoran čiji su okusi izvorni hrvatski i dalmatinski, a čiji je izgled moderan, te kako je za jelovnik i kreacije na tanjuru zaslužan glavni kuhar Tadej Topolovec, kojemu ona iznosi svoje ideje.

- Osim Tadeja tu je i gospođa Nada koja je s nama već 40 godina i svima nam je kao mama. Imamo dobar spoj mladih i starih zaposlenika i to je dobitna kombinacija.Tjedna karta chefu Topolovcu daje više mogućnosti da se zaigra sa sezonskim namirnicama i sastojcima, pa se na njoj mogu naći

Kultura

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282243784744868

Vecernji List