Večernji list

Crkva optužuje državu: Oteli ste nam zgradu u centru Zagreba

Sestre milosrdnice tvrde da je Državno odvjetništvo omogućilo Pravnom fakultetu u Zagrebu da se uknjiži na njihovu nekretninu u Gundulićevoj ulici // Dekan: U tim se zgradama školuje najsiromašniji dio populacije pa bi tu časne sestre mogle imati interes

Darko Pavičić

Na pomolu je, čini se, velika crkveno-pravna afera u kojoj je redovnicama Sestrama milosrdnicama iz Zagreba njihovu zgradu, koja je u povratu imovine, uzeo Pravni fakultet u Zagrebu i upisao se u zemljišne knjige kao novi vlasnik. Proizlazi to iz pisma vrhovne poglavarice s. Miroslave Bradice, koje je uputila profesorima i djelatnicima Pravnoga fakulteta, a u kojemu upozorava da su zbog zgrade u središtu Zagreba, u Gundulićevoj 10, “dovedene u neugodan položaj, koji prijeti potpunom eskalacijom odnosa”.

Tajna izvansudska nagodba

Sestre milosrdnice i Pravni fakultet susjedi su više od stoljeća i zgrada fakulteta arhitektonski je zamišljena tako da se naslanja na samostan i njegov kompleks koji je omeđen Frankopanskom, Varšavskom i Gundulićevom ulicom još od sredine 19. stoljeća. No umjesto dobrosusjedskih odnosa, među fakultetom i samostanom vlada nesklad začinjen tužbama i upravnim sporovima. Jedan od njih vodi se oko zgrade u Gundulićevoj 12, koju je Vlada 1997. vratila redovnicama, ali je, kako piše poglavarica Bradica, usprkos proteku od 25 godina Pravni fakultet i dalje koristi i odbija im je predati u posjed, pa se zbog toga godinama na Općinskom sudu u Zagrebu vodi parnični postupak. Međutim, sada je veći problem zgrada u Gundulićevoj 10, koja je također pripadala Družbi sestara milosrdnica i u procesu je povrata imovine.

”Tijekom godina, različite su uprave fakulteta zauzimale različita stajališta u vezi s postupkom povrata, ali dugo vremena uopće se nisu protivile naturalnom povratu, već su ga isključivo dovodile u vezu s potrebama Pravnog fakulteta za drugim prostorom. Kasnije uprave fakulteta znatno su zaoštrile svoj stav te su se stale protiviti zahtjevu za povrat”, piše s. Miroslava Bradica i navodi kako ih je najnoviji razvoj događaja šokirao i duboko razočarao.

Kako veli, “za vrijeme dok je postupak povrata u tijeku, a trenutačna uprava fakulteta višekratno prema Družbi iskazuje želju za mirnim rješenjem spora, ta je ista uprava potajno s predstavnicima Županijskog državnog odvjetništva dogovorila sklapanje izvansudske nagodbe, kojom je Republika Hrvatska priznala pravo vlasništva nekretnine na adresi Gundulićeva 10 Pravnom fakultetu”! Kako bi to proveli, objašnjava Bradica, “navedena je notorno neistinita tvrdnja kako je Pravni fakultet u posjedu te nekretnine od 1979.”. “Kako je onda Družba 90-ih u toj istoj nekretnini osnovala Žensku opću gimnaziju”, pita se vrhovna poglavarica i dodaje: “Otkud pravo Republici Hrvatskoj, čija nadležna tijela tek trebaju odlučiti o povratu te nekretnine Družbi, istodobno i bez znanja Družbe kao stranke postupka povrata, da sklapa izvansudsku nagodbu i dopušta Pravnom fakultetu uknjižbu prava vlasništva na nekretnini.”

”Sasvim je jasno da je sporna izvansudska nagodba sklopljena samo kako bi se Družbi u čim većoj mjeri umanjili izgledi za uspjeh u postupku povrata koji je još u tijeku. U tom smislu jasno je da se radi o očitom izigravanju pravnih procedura i gruboj nepravdi prema Družbi”, ojađena je s. Miroslava Bradica i navodi da je odmah po uknjižbi Pravni fakultet protiv njih pokrenuo parnicu radi predaje nekretnine u posjed, bez najave i upozorenja. “Pritom će ostati nejasno zašto je fakultet pokretao takvu parnicu, ako je u spornoj izvansudskoj nagodbi navedeno da je fakultet od 1979. u neprekidnom posjedu iste nekretnine. Što to općenito govori o istinitosti navoda u izvansudskoj nagodbi”, pita se poglavarica sestara milosrdnica.

Najsiromašniji dio populacije

Premda je, kako piše u pismu, uprava fakulteta izigrala povjerenje redovnica, kaže kako one nisu izgubile povjerenje u Pravni fakultet kao instituciju, ni povjerenje u osobni i profesionalni integritet svakog pojedinog profesora, djelatnika i suradnika Pravnog fakulteta. Poziva na zajedničko traganje za mirnim rješenjem sporova koje će zadovoljiti sve strane. Na potrebu za dogovorom ukazuje i dekan Pravnog fakulteta.

- Razgovarao sam dvaput s poglavaricom i njezinim suradnicama u svojem mandatu, koji sada traje godinu i pol, pokušavajući doći do kraja svih tih spornih odnosa. Dao sam vrlo poštenu ponudu koja bi omogućila da završimo sve sporove istodobno i ostvarimo uravnoteženi ishod za obje strane. Mislim da je to potrebno za stanje te dvije zgrade. Međutim, iza toga nije bilo odgovora s druge strane - rekao nam je dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Ivan Koprić, koji nije želio komentirati detalje jer je stvar pred sudovima.

- I dalje sam spreman na razgovor i to nisam rekao samo tada, nego sam i kasnije poslao poruku. Kad bismo završili spor, mogli bismo urediti te zgrade i živjeti u dobrosusjedskim odnosima. Pravni fakultet nije komercijalna organizacija, jasno je za što koristimo te zgrade, za obrazovanje. U sporne dvije zgrade školuje se možda najsiromašniji dio populacije, pa bi tu časne sestre mogle imati interes i to sam našao kao neku zajedničku vezu. Imamo djecu koja nisu materijalno situirana i surađujmo u tome - rekao je dekan Koprić.

Naslovna Strana

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281539410209889

Vecernji List