Večernji list

Ako želi osvojiti državu, Možemo nema izbora nego ući u savez sa SDP-om

Analitičari su složni, dvije najjače stranke na ljevici osuđene su jedna na drugu, a koalicijom bi oslabile ucjenjivačku poziciju Mosta i drugih stranaka s kojima će pregovarati i prije i nakon izbora

Petra Maretić Žonja

Nakon što su unutarstranački izbori u Možemo privedeni kraju pa su za ključne dvije figure u toj stranci izabrani zastupnica Sandra Benčić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ponovno se otvorilo i pitanje hoće li i kada će doći i do saveza Možemo i SDP-a, još uvijek najjače oporbene stranke za buduće parlamentarne izbore. Nije tajna da lider SDP-a u taj savez Možemo zove već mjesecima kao što tu vidi i druge manje stranke od centra do ljevice, ali isto tako nije tajna da Peđa Grbin realno i nema drugog izbora s obzirom na stranački rejting i otkako je Možemo na lokalnim izborima pokazalo da može osvojiti glavni grad. I to gotovo samostalno obzirom da im je tada nedostajala tek jedna ruka za sastavljanje većine u zagrebačkoj skupštini.

Izbacio Gotovca

Koliko je Grbinu doista stalo do koalicije s Možemo, pokazao je više puta, a najjasnije kada se riješio i šefa zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca koji je, između ostaloga, bio i njegov izbor za zagrebački SDP, a sve kako ta organizacija ne bi više radila “probleme” Tomaševiću i njegovoj ekipi u Zagrebu. Isto tako nije tajna da su dvije stranke na ljevici već razgovarale o zajedničkom izlasku na izbore, kao što se uostalom posljednjih mjeseci primjećuje da u Saboru djeluju iznimno sinkronizirano te da biraju i iste teme o kojima javno nastupaju, a koje bi mogle postati i okosnica budućeg predizbornog programa.

Jesu li Možemo i SDP, kada je o parlamentarnim izborima riječ, “osuđeni” jedni na druge ili je moguće da Možemo, kao što je to bio slučaj prije dvije godine, pred same lokalne izbore dade “košaricu” SDP-u i odluči nastupiti samostalno, razgovarali smo i s političkim analitičarima. I svi su naši sugovornici složni u mišljenju da SDP i Možemo nemaju alternative nego ići zajedno.

– SDP i Možemo su dvije stranke koje su podijelile staro SDPovo biračko tijelo i zagrebački scenarij u kojemu Možemo ide samostalno na izbore moguć je jedino tamo gdje je SDP potpuno krahirao, a Možemo se izdignuo. Jer niti će SDP nestati preko noći niti će se Možemo odjednom etablirati u političku silu na nacionalnoj razini. Stoga ako Možemo ne bude išao sa SDP-om na buduće parlamentarne izbore, poslat će poruku da mu nije stalo osvojiti vlast na državnoj razini, da misli samo na sebe i da radi vlastitu kalkulaciju, dok paralelno radi za HDZ. I to će im jako štetiti – naglašava politički analitičar Mate Mijić. Zato je uvjeren da će te dvije opcije na izbore izići zajedno, a zbog kompliciranog načina donošenja odluka unutar Možemo, pri čemu se sluša baza koju čine razne udruge i aktivisti, ne vjeruje da će se savez uspjeti dogovoriti prije rane jeseni.

Široki savez

– Moraju do tada stvoriti blok i ponuditi ljude barem za ključne resore te početi zajedno raditi kao vlada u sjeni – kaže Mijić. Na pitanje trebaju li SDP i Možemo ići na izbore samostalno ili bi trebali u savez pozvati i druge stranke pa i one liberalne poput stranke Centra Ivice Puljka, Mijić naglašava kako će, u slučaju da se SDP i Možemo dogovore oko koalicije, svi ostali s tog političkog spektra koji ostanu sa strane biti gubitnici ili će pak dobiti “mrvice” jer teško da se mogu pokazati bitnim faktorima za koje će netko od birača ljevice glasati.

Da SDP i Možemo trebaju jedni druge, drži i politički analitičar Aleksandar Musić koji naglašava kako su u Možemo sigurno svjesni da osam saborskih mandata koliko ih trenutačno imaju neće moći zadržati bez saveza sa SDPom.

– U Možemo su neki dan najavili osvajanje vlasti u državi. Za to trebaju SDP jer jedni uzimaju drugima, a broj lijevih birača u Hrvatskoj ne raste kao što je to slučaj u Europi, on se smanjuje – kaže Musić. Dodaje i kako slab lider na čelu SDP-a poput Peđe Grbina zapravo i odgovara Možemo jer će na račun toga u samim pregovorima dobiti više nego što bi inače mogli i tražiti.. Poručuje kako se i jedni i drugi u ovom trenutku, umjesto pokušaja promoviranja preko zajedničkih politika, trebaju koncentrirati na podizanje stranačkih ogranaka gdje ne stoje dobro, posebice u Slavoniji i Dalmaciji.

– Savez SDP-a i Možemo jedini je način da te dvije stranke dobiju kakvu-takvu šansu da ostvare priliku za razgovor o sastavljanju vlade iako će HDZ sigurno biti relativni izborni pobjednik. Osim toga, njihov zajednički izlazak na izbore umanjuje i ucjenjivačku poziciju Mosta bude li im potreban za većinu kao i svih ostalih samostalnih strijelaca – uvjeren je Musić. U teoriji takvom bi savezu SDP – Možemo, zaključuje, dobro došao i lijevo-liberalni Centar, ali pitanje je, kaže, može li se to dogovoriti s obzirom na to da Ivica Puljak teško dolazi do dogovora. Iako se u tom potencijalnom širokom savezu spominjala mogućnost dogovora i s Radničkom frontom, Musić smatra da bi to bio rizik jer bi ih konkurencija zbog programskih razlika imala na čemu “bušiti”.

Aktualno

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281612424653921

Vecernji List