Večernji list

Nova teorija njemačkih medija: Sjeverni tok ipak su razorili Rusi?

Tomislav Krasnec

Razaranje podmorskog rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok eksplozivom 26. rujna 2022. pretvorilo se u jedan od najvećih geopolitičkih misterija, a nizu od nekoliko teorija koje u protekla dva mjeseca cure u medije, i sve se odreda pozivaju na neimenovane izvore upućene u istragu koja je još u tijeku, pridružila se i nova teorija.

Ukrajina, SAD ili Rusija?

Nju je tijekom vikenda objavio pouzdani njemački informativni portal t-online. Prema njihovu članku, za operaciju razaranja Sjevernog toka možda su ipak odgovorni Rusi. Teorija se temelji na podacima da je četiri dana prije eksplozije danski patrolni brod “Nymfen”, uz pomoć švedskog vojno-izviđačkog zrakoplova, imao neobičnu rutu koja upućuje na zaključak da su Danci uočili sumnjivu aktivnost oko kasnijeg mjesta eksplozije i da su toga dana, 22. rujna, jurili za nekim koga su mislili da su uočili. A ti neki bili su ruski vojni brodovi, jer je smjer potjere bio

T-online piše da su Danci uočili sumnjivu aktivnost oko mjesta eksplozije i jurili za brodovima koji su išli prema Kalinjingradu

prema ruskom gradu Kalinjingradu. Citat iz članka njemačkog portala: “Vjeruje se da su patrole progonile ruske vojne brodove.

Kako t-online doznaje iz sigurnosnih krugova, skupina ruske mornarice navodno je djelovala pod strogom zaštitom na području kasnijeg mjesta zločina. Govori se: ‘Poput duha’, bez emitiranja podataka o poziciji. Brodovi bi (prema toj teoriji iz istrage, op. a.) imali točno onu opremu potrebnu za postavljanje eksplozivnih naprava na plinovod. Javno dostupni podaci pokazuju da je informacija točna”, piše t-online.

Dvije su teorije objavljene prije ove u protekla dva mjeseca. Početkom veljače Seymour Hersh, slavni američki novinar starije generacije, na svome je blogu, pozivajući se na neimenovani izvor, razvio teoriju da su razaranje Sjevernog toka izveli američki specijalci u supertajnoj operaciji koje je bio svjestan i predsjednik Joe Biden. Ta je teorija u nekoliko drugih članaka i analiza prokazana kao slaba i netočna.

Druga teorija, koju su 8. ožujka objavili New York Times i tri redakcije uglednih njemačkih medija, pokazala se ozbiljnijom jer se pozivala na više neimenovanih izvora, ali i zato što su njemački istražitelji nakon članka potvrdili ključnu informaciju: da su na jednoj jahti, unajmljenoj u njemačkoj luci Rostock u razdoblju uoči eksplozije na Sjevernom toku, pronađeni tragovi eksploziva. Jahtu je unajmila poljska tvrtka, a njome je plovila “proukrajinska skupina” od šestero ljudi, s lažnim identifikacijskim dokumentima. Kojima se zasad nije ušlo u trag, ali za koje se pretpostavlja da bi mogli biti dobro obučeni ronioci koji su postavili eksploziv na cijevi Sjevernog toka. Po toj teoriji, navodno su radili u korist Ukrajinaca, ali ne po nalogu ukrajinske vlade ili drugih službi, nego u organizaciji “privatnog” naručitelja.

’Nemojte brzati’

Nakon objave tog članka, njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je da ne treba brzati sa zaključcima jer da je to s jahtom na kojoj su pronađeni tragovi eksploziva možda bila “false flag” operacija, smišljena da namjerno navede na krivi trag, dok se glavna operacija sabotaže možda zapravo odvijala na drugi način. Taj drugi način, sugerira t-online, upravo je ovaj koji opisuju u svom članku: moguća ruska vojna operacija, koju su Danci možda uočili, ali nisu je uspjeli sustići u potjeri, shvatiti što se dogodilo i spriječiti.

Svijet

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663964261473

Vecernji List