Večernji list

’Bjelorusiji šaljemo nuklearno oružje po američkom modelu’

Hassan Haidar Diab

”U tome nema ništa neobično, Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika”, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin opravdavajući svoju izjavu u subotu da će Moskva rasporediti “taktičko” nuklearno oružje na području svoje saveznice Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije.

– Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto – kazao je Putin ističući kako za taj potez ima pristanak Minska.

– Već smo pomagali našim bjeloruskim kolegama i opremali njihove zrakoplove ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset zrakoplova spremno je za upotrebu takve vrste oružja – kazao je Putin naglasivši kako će “3. travnja početi obučavati posadu, a 1. srpnja završavaju izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije”. Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov reagirao je na Putinovu najavu te napisao na Twitteru kako je “Kremlj uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca” dodajući da je ova odluka “korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje”.

– Najava ruskog predsjednika maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu – uvjeren je Danilov.

Kako tvrde ukrajinske vlasti, iako Bjelorusija ne sudjeluje izravno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njezin teritorij za pokretanje ofenzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada. Prema Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju “taktičkog” oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica. Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije.

– Rusija, dakako, ima čime uzvratiti – poručio je Putin.

Svijet

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281689734065249

Vecernji List