Večernji list

U fokusu napuštene životinje, protugradna obrana, plaće...

Županijska skupština podržala je izvješće o županovu radu, a izvan snage stavila je odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja dr. A. Štampara

Vedran Balen

Na 14. sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije većinom glasova podržano je izvješće o radu župana Danijela Marušića za razdoblje od srpnja do prosinca 2022., a izvan snage stavljena je odluka o proširenju djelatnosti Doma zdravlja “Dr. Andrija Štampar” u Novoj Gradiški.

Vijećnici su podržali i prijedloge odluka o podnošenju prijedloga i peticija građana, dodjeli potpora poduzetnicima, o kupSlovenski nji nekretnine za potrebe Doma zdravlja “Dr. Andrija Štampar” te o proglašenju spomenika prirode “Kanjoni Pljuskare”.

Azil nije dostatan

Danijel Odobašić (DMNL) na aktualnom je satu pitao kada se posljednji put sastala koordinacijska skupina Brodsko-posavske županije i raspravljala o problemu napuštenih životinja.

– Pitanje azila, koji nije dostatan za potrebe napuštenih životinja u županiji, rješavamo tako da načelnici općina sklapaju pojedinačne ugovore s vlasnicima azila izvan županije. U proračunu za ovu godinu ponovno smo planirali sredstva za potporu udrugama za zaštitu životinja – odgovorio je rivremeni pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović

Zorana Marijića (DMNL) zanimalo je koji su kriteriji za povećanje koeficijenata i plaće ravnatelja Centra za razvoj županije i zaposlenika pa navodno ravnatelj ima veću plaću od pročelnika upravnih odjela..

– Promatrajući količinu sredstava koja dolaze iz EU fondova, djelatnike morate na neki način stimulirati. Plaće zaposlenika Centra za razvoj ne idu samo iz proračuna, više od 60 posto sredstava dobiva se i iz projekata i zaposlenici imaju pravo biti nagrađeni – rekao je župan Marušić.

Nestranačka vijećnica Ružica Vukovac postavila je pitanje vezano za protugradnu obranu. Pročelnik Burazović odgovorio je kako je zakon zadužio DHMZ za operativnu provedbu na području Grada Zagreba i 13 branjenih županija, među kojima je i Brodsko-posavska. Također je precizirao i tri izvora financiranja tog sustava, od kojih je jedan i županijski proračun s jedan posto izvornih sredstava.

Danas o javnim priznanjima

Na sjednici nije usvojen prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja, pa će se ta točka razmatrati na današnjoj, 15. sjednici. Prema prijedlogu, zlatna bi plaketa trebala biti posmrtno dodijeljena Stjepanu Lovriću, a nagrada za životno djelo Zvonimiru Markotiću.

Plakete županije bit će dodijeljene tvrtkama Axreal Croatia i EMPWR-u iz Nove Gradiške, Basch Montu i Radio Slavoniji iz Slavonskog Broda, a Kovanica od zlata prof. dr. Anti Cvitkoviću, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a, Mati Kaluđeru iz Trnjanskih kuta, Igoru Ograjšeku iz Nove Gradiške, Krešimiru Rudecu i Silviju Stilinoviću iz S.Broda, Tomislavu Šimiću iz Cernika, Slavku Bilandžiji iz S. Broda, Dinku Bilešiću iz Donjih Crnogovaca te Stjepanu Vučkoviću iz Prnjavora.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281852942822497

Vecernji List