Večernji list

Žele graditi županijski centar za starije osobe

Župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za gradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, namijenjenog ljudima treće životne dobi, ovisnima o pomoći drugih osoba.

– Zahvaljujući brzoj reakciji i kvalitetnoj suradnji s Općinom Nedelišće došli smo do adekvatne lokacije u potpunosti opremljene infrastrukturom u Nedelišću. U vrlo kratkom roku pripremljena je projektna dokumentacija te zadovoljavamo uvjete natječaja i nadamo se najboljem. Prođe li nam prijava, dobit ćemo oko šest milijuna eura. Investicija je nešto viša, no od ovog projekta ne odustajemo čak i ako ne prođemo na natječaju, pronaći ćemo drugo rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije – rekao je župan Posavec.

Načelnik Novak istaknuo je da je izvrsna i brza priprema projekta za kandidaturu rezultat dobre suradnje. Prema procjeni potreba, centar će pružati institucionalne usluge za 122 korisnika te izvaninstitucionalne usluge s kapacitetom za 338 korisnika. Ukupna neto površina objekta doseže 5298 kvadratnih metara te će u njemu biti uređena 61 soba, od čega po 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih.

Dobra prometna povezanost preduvjet je za širenje suradnje, stoga je centralna tema sastanka bila zajednička gradnja mosta Kotoriba – Murakeresztur. Da bi se ispunili brojni uvjeti koji prethode realizaciji, važna je i politička podrška iz obiju zemalja, rečeno je sastanku u Nagykanizsi u Mađarskoj, gdje je gradonačelnik Laszlo Balogh primio izaslanstvo Međimurske županije. – Ulazak Hrvatske u schengenski prostor dodatno nam olakšava oblikovanje modela suradnje – rekao je župan Matija Posavec. Plan je da se dvije zemlje za pet godina povežu i novim mostom na Muri. Suradnja se nastavlja postavljanjem spomen-ploče u Novom Zrinu početkom svibnja, kao i prijavom u nove prekogranične programe.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281887302560865

Vecernji List