Večernji list

Gradonačelnik Mišel Jakšić: Ozelenit ćemo 43 lokacije u Koprivnici

Ove je godine u planu sadnja mnoštva novih stabala na 18 dječjih igrališta u gradu i prigradskim naseljima radi sjene i prirodnog hlada

Robert Mihaljević

Koprivnica je prošli tjedan dobila prvu urbanu šumu. Zasađena je na Trg dr. Zlate Bartl na Lenišću i označava početak velikog projekta pošumljavanja i ozelenjavanja grada. U urbanoj šumi zasađeno je najviše graba, koji je najčešći stanovnik podravskih šuma, te soliterno stablo hrasta lužnjaka koje je smješteno na cvjetnoj livadi. Urbana šuma uskoro će dobiti i šumski rub s trajnicama: zimzelenom, šumaricama, visibabama, paprati, drijemovcem.

Prva urbana šuma

Kako je otkrila dogradonačelnica Ksenija Ostriž, ove je godine u planu sadnja stabala na 18 dječjih igrališta u gradu i prigradskim naseljima radi zasjene i prirodnog hlada, sadnja stabala u Miškininoj i Starogradskoj, sadnja koridora prema pruzi u zoni Cvjetna te dosađivanje stabala u gradskom parku i u malom parku na početku Viničke ulice.

Manifestaciju “Proljeće u Koprivnici”, u sklopu koje je zasađena i prva urbana šuma, predstavili su prošli tjedan gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

”Sadnja urbane šume tek je uvod u ulaganje u zelenu infrastrukturu, gdje smo povukli oko 70.000 eura europskih sredstava i gdje ćemo imati u idućih nekoliko desetljeća najveći projekt ozelenjavanja naše Koprivnice. Znamo koliko je važno čuvamo naš planet i okoliš”, rekao je Mišel Jakšić.

Otkrio je i kako će u iduće dvije godine gradske vlasti i tvrtka Komunalac dodatno ozeleniti 43 različite lokacije.Velika ulaganja u zelenu infrastrukturu Koprivnice, dakle, tek su počela.

Sadnji prve urbane šume u Koprivnici pridružili su se i mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica, skupina Mačići, te eko skupina iz Osnovne škole Braće Radić.

”Na površini urbane šume na Trgu dr. Zlate Bartl dočarali smo tipičnu vegetaciju podravske ravnice, kombinaciju šumaraka, cvjetnih livada i pojedinačnih stabala. Urbana šuma koristit će se i za edukativne radionice sa školarcima i vrtićkim skupinama gdje će se moći pratiti faze godišnjih doba u šumi, a djeca će imati priliku upoznati se sa širokim spektrom livadnog bilja koje nestaje s naših livada zbog redovite košnje.

Ovo je samo jedan zeleni džepić u našem nastojanju ozelenjivanja gradskih površina. Ove godine posadili smo nova stabla u središnjem gradskom parku, na Križevačkoj ulici, ispred Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog, uredili površinu ispred glazbene škole te novi zeleni pojas s trajnicama na rubnom djelu parka. Uredili smo zelene površine na novouređenom gradskom trgu te posadili stabla u Križevačkoj ulici i na Trgu kralja Krešimira”, otkrila je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Zelene oaze

U gradskoj upravi na koncu potvrđuju kako je, među ostalim, u sklopu projekta zelene infrastrukture u planu ozeleniti Starogradsku i Miškininu te zasaditi dva velika zelena koridora u Cvjetnoj ulici i Herešinu kod kompostane, a tu je i sadnja zelenih oaza na dječjim igralištima.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282175065369697

Vecernji List