Večernji list

Ministarstvo turizma pokrovitelj je Lukova u Novskoj

Zahvaljujući tom pokroviteljstvu, Lukovo u Novskoj može još više napredovati te privući i zabaviti još veći broj posjetitelja, rekla je gradonačelnica

Danijel Prerad

”Najveći hrvatski kirvaj s daškom prošlosti”, kako bi Novljani rekli, očekuje nas i u listopadu ove godine, a od sada će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Potvrdila je tu lijepu vijest ministrica turizma Nikolina Brnjac.

– Zahvaljujući tom pokroviteljstvu, Lukovo u Novskoj ima priliku još više napredovati te privući i zabaviti još veći broj posjetitelja novim sadržajima – rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš nakon što je u Novsku stigla vijest o tome da će najveća gradska manifestacija “Lukovo u Novskoj” od sada imati državno pokroviteljstvo.

Tisuće posjetitelja

Inače, još od davne 1755. godine, kada su prvi put zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke, Novljani svake godine 18. listopada slave Lukovo, blagdan svog nebeskog zaštitnika. No posljednjih godina ta manifestacija poprima velike turističke obrise što u ovaj slavonski gradić privlači na tisuće posjetitelja.

A već sada se zna kako će Novljani, ali i svi drugi posjetitelji koji se broje u tisućama, od 13. do 18. listopada ove godine imati priliku još jednom vidjeti mini Novsku iz prošlosti. Lukovo u Novskoj jedinstven je doživljaj, u kojem prezentaciju života ovog grada s kraja 19. stoljeća nude miniobjekti poput krčme, škole, seoskog domaćinstva, župnog dvora, ali i zatvora.

Svi su oni realni preslik tadašnjih pravih građevina, a sve prate i hrana, piće te odjeća tog vremena. Više od 100-tinjak glumaca i volontera tako će i ovog listopada gradski novljanski park pretvoriti u kazalište na otvorenom koje će ujedno biti i interaktivno. Uz to će posjetiteljima gatara Želja iz dlana proricati budućnost, poznati članovi novljanske obitelji Knopp pokazivat će svu raskoš svoga hotela (čija je obnova pri samome kraju), župnik Luka Ilić Oriovčanin pokušavat će ljude iz krčme dovesti u crkvu, prosjaci će prositi sitniš, a žandar Tonča kažnjavati zatvorom sve koji ne budu poštivali red. – Život u prošlosti bio je jednostavniji, ali imao je svoje čari! oh želimo oživjeti i upravo tu jedinstvenost naše manifestacije prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta na čemu im zahvaljujemo – poručili su organizatori Lukova u Novskoj.

Pet koncerata

Ovogodišnji program, najavljeno je, pratit će i večernji koncerti najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda. Već sad se zna da se radi o pet koncerata, a imena još nisu otkrivena.

– Osim što predstavlja Dan Grada Novske, zadnjih se deset godina Lukovo u Novskoj transformiralo u manifestaciju drukčiju od svih drugih u Hrvatskoj. Naime, svi koji žele doživjeti kako se živjelo krajem 19. i početkom 20. stoljeća u listopadu imaju priliku upravo to doživjeti u Novskoj. Ovogodišnji program koji donosi “kirvaj s daškom prošlosti” pod pokroviteljstvom je resornog ministarstva što zaista s ponosom ističemo – dodaje gradonačelnica Novske.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282226604977249

Vecernji List