Večernji list

Novo električno vozilo za prikupljanje otpada i čišćenje

Namjera je svim građanima na području Popovače osigurati dostupnost kompletne usluge prikupljanja otpada na kućnom pragu

Danijel Prerad

Komunalni servisi Popovača d.o.o. sredstvima potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovih dana nabavili su novo električno vozilo za prikupljanje biootpada i miješanog komunalnog otpada. Riječ je o vozilu marke Goupil s pripadajućom nadogradnjom za istovar otpadnih spremnika koje će se prije svega koristiti za potrebe prikupljanja otpada u nepristuGrad pačnim i uskim ulicama gdje je otežano kretanje većim kamionima.

– Vozilo je kapaciteta otprilike 3 m3 odnosno 700 kilograma nosivosti i vrlo je interesantno budući je 100% na struju, autonomije preko 150 kilometara. Osam sati se puni, a osam sati radi, što predstavlja trošak od oko 0,53 centa na 100 kilometara. U sustav prikupljanja otpada uvodimo nove korisnike koji do sada nisu bili u evidenciji čime se povećava i broj mjesta prikupljanja spremnika, a samim time i broj lokacija na koje smo do sada išli svojim standardnim komunalnim vozilima – ističe direktor Komunalnih servisa Popovača Ivor Stanivuković.

Različita oprema

Gradonačelnik Josip Mišković naglašava da su popovački Komunalni servisi u posljednjih godinu dana, otkako se Popovača odvojila od kutinske Eko Moslavine te samostalno krenula u djelatnost prikupljanja otpada na svom području, bogato opremljeni različitim vrstama opreme.

– Za nabavu ovog vozila također smo se prijavili za financiranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša te je vozilo, čija vrijednost iznosi oko 40.000 eura, nabavljeno sredstvima EU. Ono će nam biti od iznimne koristi kod obilaska naših građana u uskim ulicama kojima standardizirana vozila za odvoz otpada ne mogu proći. Na našem području mnogo je takvih užih ulica, prvenstveno se radi o vinskim cestama kojima mogu prolaziti samo osobna vozila, a namjera je Grada svim građanima koji žive ili imaju nekretnine na našem području osigurati dostupnost kompletne usluge prikupljanja otpada na kućnom pragu i time unaprijediti kvalitetu naše usluge u tom smislu – ističe gradonačelnik.

Unapređenje usluge

Kako bi nastavili unapređivati kvalitetu usluge i sam sustav gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Popovače, Komunalni servisi su uz sredstva potpore Fonda za zaštitu okoliša nabavili i novu električnu čistilicu.

– Nastavljamo u kontekstu reorganizacije posla u KSP-u s nabavom komunalne opreme koja nam je potrebna i sada nam je stigao novi električni čistač. Stroj je na struju, osam sati radi, osam sati se puni, a služit će za održavanje svih javnih površina u Popovači – ističe direktor KSP-a Ivor Stanivuković naglašavajući zadovoljstvo reakcijom svoje tvrtke i Grada prema Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti temeljem čega je nabavljeno komunalne opreme za ukupno gotovo 200.000 eura, od kojih je 40% sufinancirano sredstvima Fonda.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282278144584801

Vecernji List