Večernji list

Dvorane Bogumil Toni, Samobor i Rude zasjale modernom LED rasvjetom

Rasvjeta je ugrađena po najnovijim normama koje se moraju ispuniti prema pravilima Europske rukometne te Europske košarkaške federacije kako bi se omogućili TV prijenosi uživo

Mia Mitrović

Tri sportske dvorane u Samoboru odnedavno imaju novu LED rasvjetu: Sportska dvorana Rude, Sportska dvorana Samobor i Sportska dvorana OŠ Bogumila Tonija, a što će doprinijeti uštedi električne energije te kvalitetnijim uvjetima za odigravanje utakmica. U tim dvoranama samoborski sportaši ostvaruju iznimne rezultate, primjerice u sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija svoje utakmice igra ženski rukometni klub Lavice Samobor koji nastupa u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi – zapad, a u Sportskoj dvorani Rude Rukometni klub Rudar nastupa u Premijer Hrvatskoj rukometnoj ligi.

Dotrajali reflektori

U Sportskoj dvorani Samobor odigravaju se košarkaške utakmice Prve muške lige, a domaćin je prvoligaški klub KK Samobor. Stanje rasvjete u sportskim dvoranama bilo je jako loše s obzirom na to da je rasvjeta bila izvedena od starih metalhalogenih reflektora 400 W koji su se često kvarili, popravci su bili izuzetno skupi, rezervni dijelovi često nedobavljivi ili teško dobavljivi, sigurnost rasvjete za vrijeme utakmica loša, a potrošnja struje od rasvjete u dvoranama bila je vrlo velika što je stvaralo Ustanovi SOS velike troškove.

– Kako bi Ustanova dugoročno riješila probleme visokih troškova održavanja postojeće stare i neadekvatne rasvjete, smanjila trošak električne energije, osigurala nastavak natjecanja pod pokroviteljstvom Europske rukometne, odnosno Europske košarkaške federacije te osigurala korisnicima dvorane kvalitetno i sigurno osvjetljenje dvorana, Ustanova Sportski objekti Samobor planirala je zamijeniti dio svjetiljki. No sredstva nisu bila dovoljna za realizaciju investicije zamjene postojeće rasvjete novom LED rasvjetom u svim dvoranama kojima Ustanova upravlja.

Grad Samobor, osnivač Ustanove, prepoznao je važnost, isplativost i svrhovitost projekta te je osigurao ustanovi dodatna financijska sredstva za realizaciju projekta u cijelosti – u sve tri dvorane. Zahvaljujem Gradu Samoboru na potpori u realizaciji ovog važnog projekta – izjavila je ravnateljica Ustanove SOS Maja Biondić.

Svjetski standardi

Nakon provedbe navedenog projekta, sportske dvorane Grada

Samobora koje su na upravljanju u Ustanovi Sportski objekti Samobor, opremljene su LED rasvjetom po najnovijim svjetskim standardima i normama koje LED rasvjeta mora ispuniti prema pravilima Europske rukometne, odnosno Europske košarkaške federacije i zadovoljiti uvjet kako bi se omogućili TV prijenosi. LED svjetiljke imaju visok stupanj zaštite od mehaničkog oštećenja budući da se u dvoranama uglavnom odvijaju natjecanju sportova s loptom. LED rasvjeta je proizvedena u Europskoj uniji i ima CE certifikat.

Jamstveni rok za navedenu LED rasvjetu je pet godina za koje vrijeme Sportski objekti Samobor neće imati dodatnih troškova za održavanje i popravke LED rasvjete.

LED rasvjeta koja je ugrađena treba ostvariti znatne uštede, osobito u situaciji najave visokih tržišnih cijena električne energije.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282299619421281

Vecernji List