Večernji list

Veleposlanik Australije u nastupnom posjetu Samoboru

Mia Mitrović

Gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić primili su u četvrtak u nastupni posjet Nj. E. Richarda Rodgersa, veleposlanika Australije u Republici Hrvatskoj, koji je nedavno stupio na dužnost i ovo mu je bio prvi službeni posjet jednom gradu u Hrvatskoj, izvan Zagreba. Veleposlanik Rodgers istaknuo je kako je u Samoboru već bio turistički, a dojmila ga se bogata povijest grada, kulturne i prirodne ljepote te kremšnite.

Gradonačelnica Petra Škrobot istaknula je kako je Samobor zbog svog povoljnog geoprometnog položaja privlačan investitorima, a ulaskom u Schengen i eurozonu taj interes je još veći. Veleposlanik Rodgers izrazio je zadovoljstvo što je na čelu jednog grada mlada žena te je gradonačelnici Petri Škrobot i njenim suradnicima poželio puno uspjeha u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Delegacija veleposlanstva Australije posjetila je i Mali tehnopolis Samobor gdje su se upoznali s gospodarskim aktivnostima koje se provode u tom prostoru koji funkcionira kao inkubator za poduzetnike početnike, edukativni i 3D inovacijski centar. Miroslav Rastović predstavio je tvrtku Black sun koja se bavi razvojem inovativnih rješenja i prototipova za automobilsku industriju, a Tomislav Skupnjak tvrtku Tehnologic

Industry, koja razvija sustave bespilotnih letjelica i nudi razna tehnološka rješenja. Veleposlanika Rodgersa impresionirale su mogućnosti koje nudi Mali tehnopolis Samobor, nastojanja Grada da pomogne mladim poduzetnicima, te poslovanje tvrtki koje koriste inovativna rješenja.

Razgovaralo se o mogućnostima suradnje s tvrtkama iz Australije i sudjelovanja na konferencijama koje poduzetnici iz Australije organiziraju u Hrvatskoj, a koje su mjesto razmjene kontakata, ideja i iskustava. Posjet je završio u Centru za mlade gdje je Udruga Djeca za bolji svijet priredila radionicu tijekom koje su se djeca upoznala s ljepotama Australije.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282312504323169

Vecernji List