Večernji list

Za obnovu zgrade suda i gruntovnice izdvojit će se 4,34 milijuna eura

Svi jedva čekamo da službe ponovno okupimo na jednom mjestu, rekao je Željko Turk

Ivica Beti

Zgrada javne namjene na Trgu žrtava fašizma u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar teško je stradala u petrinjskom potresu, no uskoro će početi potpuna obnova, koju će u cijelosti, iznosom od 4,34 milijuna eura, financirati Zagrebačka županija, koja je u istoj zgradi imala i urede svoje ispostave.

Najveće štete

Kako je priopćeno, ugovor o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta, čiji je početak predviđen tijekom lipnja, potpisali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije koji je raspisan u travnju prošle godine, a za što je kroz decentralizirana sredstva do kraja 2024. godine osigurano nešto više od 21 milijun eura.

– Dosad smo potpisali 75 ugovora ukupne vrijednosti 16,6 milijuna eura i vjerujem da će nas pomoć Vlade pratiti i dalje kako bismo obnovili sve javne objekte na području Županije. Najveći dio sredstava zasad je dodijeljen Zaprešiću, s obzirom na to da su ondje nastale i najveće štete nakon potresa. Prošle godine potpisali smo ugovor za obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta te sanaciju osnovne škole, a kada tome dodamo i današnji ugovor, riječ je o ukupno 7,6 milivu

o dodjeli financijskih sredstava potpisali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk

U iduća tri mjeseca na području Zaprešića odvijat će se opsežna obnova oštećenih prometnica

juna eura – kazao je župan Kožić.

Zahvalivši Zagrebačkoj županiji na dodijeljenim sredstvima, gradonačelnik Turk kazao je kako radovi na obnovi Pučkog otvorenog učilišta dobro napreduju, a da su se današnjim ugovorom stvorili preduvjeti i za raspisivanje natječaja za izvođača radova za obnovu zgrade suda.

– Obnova obje zgrade izrazito je važna za Zaprešić i naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo da ih ponovno okupimo na jednom mjestu i tako olakšamo život našim građanima koji trebaju njihove usluge – rekao je gradonačelnik Turk i dodao da, iako Grad Zaprešić nije aktivan nositelj obnove zgrada u privatnom vlasništvu, od početka je aktivan sudionik.

– Potaknuli smo i podržali vlasnike stanova da ne čekaju organiziranu obnovu, već da krenu u samoobnovu, koju će država 100 posto financirati, i to tako što smo umjesto njih preuzeli financiranje troškova za brze preglede, elaborate i projekte obnove – kazao je gradonačelnik.

Zasad su izdana rješenja Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje o isplati novčane pomoći za obnozgrada na brojevima 13 i 17, pa će uskoro i ondje početi radovi. Govoreći o obnovi, župan Kožić naglasio je da se gotovo 64 milijuna eura u ovom trenutku ulaže i u prometnu infrastrukturu, i to za sanaciju klizišta, mostova te županijskih i lokalnih cesta na 250 lokacija, a za što su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti EU.

Tako će se u iduća tri mjeseca i na području Zaprešića odvijati opsežna obnova oštećenih prometnica, a ukupna vrijednost svih radova koje će provoditi Grad Zaprešić i Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije iznosi oko 10 milijuna eura.

Obnova prometnica

Grad Zaprešić je nositelj obnove prometnica i klizišta na 17 lokacija, dok će radovi u nadležnosti ŽUC-a obuhvatiti sanaciju četiri mosta, jednog klizišta te osam kilometara cesta.

Izvođenje svih tih radova otežat će promet, no kako je za korištenje dobivenih sredstava zadan rok do kraja lipnja, nužno ih je izvoditi gotovo istovremeno. Ipak, nakon završetka će se, kažu u Gradu, dobiti urednije i sigurnije prometnice, pa mole građane za razumijevanje i strpljenje.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282394108701793

Vecernji List