Večernji list

Ljubavna priča Mani Gotovac priča je koja nadilazi sve granice

Bojana Radović

Drama “Rastanci” večeras će biti praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, čija je intendantica bila Mani Gotovac

Za sve koji su je poznavali bila je ona fascinantna žena iskričave i neiscrpne energije. No hrvatska umjetnička povijest pamti je kao teatrologinju, dramaturginju, kazališnu kritičarku i spisateljicu koja je počela objavljivati u poznim godinama, ali iznad svega kao prvu ženu intendanticu jednog hrvatskog nacionalnog teatra. Sve to bila je Mani Gotovac, a Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke, nacionalno kazalište kojem je Mani bila intendantica od 2003. do 2007. godine, predano njeguje uspomenu na nju.

Tako će večeras premijerno izvesti dramu “Rastanci”, prema zadnjem objavljenom romanu Mani Gotovac (VBZ, 2019. godine, urednik Drago Glamuzina), a publika koja uđe u riječki teatar tamo će imati prilike vidjeti izložbu “Mani u Rijeci”, koja se u foajeu kazališta otvara u 18.30 sati i koja slijedi njezine godine u Rijeci, gradu u kojem je svojim ambicioznim djelovanjem ostavila veliki trag. Građu za izložbu “Mani u Rijeci” posudile su Katja Gotovac, Antonia Družeta i Ana Vidučić, a pripremili su je Katarina Mažuran, Dobriša Radovanović i Dražen Šokčević.

”Rastanke” je Mani pisala doslovno u bolesničkoj postelji, vjerojatno sluteći da joj je to zadnje djelo, svojevrsni oproštajni roman u kojem se, baš kao i uvijek, bavila temom koju je ona sama smatrala najvažnijom – ljubavlju. Dramu “Rastanci” režira splitska glumica i redateljica Anastasija Jankovska, čiji režiju Turgenjevljeva djela “Mjesec dana na selu” u Zagrebu možete vidjeti na sceni Teatra &TD, s odličnom Juditom Franković Brdar u glavnoj ulozi.

Jankovska je i filmska i televizijska glumica, a u studenom 2009. godine postala je članicom dramskog ansambla HNK u Splitu. Režirala je 2020. godine i predstavu “Usidrene”, prema dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka u koprodukciji splitskog HNK, HNK Zadar i Gavelle. Naravno, pitali smo je je li imala priliku osobno upoznati Mani, na što je odgovorila:

– Nažalost, ne osobno. No sretala sam je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu kada je tamo gostovala predstava “Fališ mi” varaždinskog HNK, nastala po njezinim autobiografskim zapisima, za koju je sama Mani napravila adaptaciju i režirala je, a u kojoj su odlične uloge ostvarili Hana Hegedušić i Robert Plemić. Dobro se sjećam te predstave, a još bolje kako bi se ozračje u prostoriji promijenilo kada bi Mani ušla u nju – sjeća se Anastasija Jankovska.

No Jankovska se likom i djelom Mani Gotovac počela intenzivno baviti tek kada je iz Rijeke, od ravnateljice tamošnje Drame Renate Carole Gatice, stigla ponuda da režira “Rastanke”. Tada je, kaže, pročitala roman, ali i sve ostalo što je Mani napisala i oduševila se njezinim nesvakidašnjim životom, ali i načinom na koji je pisala. Pri tome nagla

Kultura

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282467123145825

Vecernji List