Večernji list

Dalić: Žao mi je splitske publike, ali ovo nas neće poljuljati

Za utakmicu protiv Turske u utorak zbog ozljede su otpala dvojica napadača, Marko Livaja i Bruno Petković

Edi Džindo

Hrvatska nogometna reprezentacija nije započela kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine onako kako su svi priželjkivali. Vatreni su u prvom kolu na prepunom Poljudu u Splitu protiv Walesa odigrali neriješeno, 1:1, nastavivši tako lošu tradiciju kad je riječ o otvaranjima kvalifikacijskih ciklusa.

Krama je trebao dodati

U utakmici je treća momčad svijeta dominirala, kreirala pregršt prilika, koje su okrunjene pogotkom Andreja Kramarića za 1:0 u 28. minuti. Hrvatska je bila bolja momčad i nakon tog pogotka te je tražila drugi zgoditak, ali završnica susreta jednostavno nije bila na razini. Kazna je stigla u trećoj minuti sudačke nadoknade, na samom kraju, kad Wales nakon dugog ubacivanja rukom sa strane dolazi do 1:1 preko Nathana Broadheada.

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić bio je šokiran i rastužen završnicom utakmice, ali odmah nakon njezina završetka rekao je da nema panike i da treba ići dalje. Novi razgovor izbornika s medijima i javnosti održan je jutro nakon susreta, u Splitu, neposredno prije leta za Tursku u kojoj Hrvatska novu kvalifikacijsku utakmicu igra u utorak (20.45 sati).

– Tužan sam jer smo izgubili dva boda u zadnjoj minuti, iz njihova jedinog udarca u okvir gola. Imali smo tijekom cijele utakmice kontrolu, jesmo pali u drugom poluvremenu, nekih 15 minuta, ali vratili smo inicijativu i bili dominantni pred kraj – započeo je Dalić.

Velšani su nekoliko puta tijekom susreta pokušavali ubacivati loptu iz ‘auta’ rukom direktno u naš kazneni prostor, ali hrvatska se obrana uspijevala nositi s tom taktikom, sve do te sudačke nadoknade.

– Znali smo da je taj aut njihova opasnost i već su nam pokušali praviti opasnosti prije u utakmici, ali dogodio se manjak koncentracije. Nekad ti nogomet da, nekad ti uzme, ali sve ima svoj razlog zašto. Eto, dalo nam je protiv Rusije i Brazila, a ovdje nam je uzelo. Dogodilo se to u zadnjoj sekundi, ali što je – tu je. Idemo dalje. Moramo razmišljati o Turskoj, o teškom gostovanju u Bursi – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Hrvatska reprezentacija često je kiksala na otvaranju kvalifikacijskih ciklusa, ali nakon tih kikseva gotovo se uvijek uspješno i suvereno vraćala.

– Moramo se vratiti. Nije važno kad ćemo osvojiti te bodove, no bolje bi bilo što prije. Turska će biti nezgodna na gostujućem terenu, a s igračima moram razgovarati o koncentraciji. Nemam primjedbe na igru, samo na koncentraciju.

Puno se nakon utakmice, kao i posljednjih mjeseci, govorilo o napadačima. Izbornik Dalić dobio je pitanje hoće li zvati Diona Drenu Belju nakon što se Marko Livaja ozlijedio na utakmici s Walesom.

– Neću zvati nijednog igrača. Marko je dobio nezgodan udarac u leđa prilikom pada i vidjet ćemo kakva će biti situacija s njim. Imamo još i Musu i Kramarića za poziciju središnjeg napadača, pa ćemo razmotriti sve te opcije i vidjeti koja je najbolja za Tursku, rekao je Dalić, ali samo nekoliko sati poslije javljeno je da Livaja ne putuje u Tursku.

Komentirao je izbornik Zlatko Dalić i potez Andreja Kramarića koji, pri 1:0 vodstvu u 45. minuti, nije Ivanu Perišiću dodao loptu za stopostotnu šansu, već je odlučio pucati lijevom nogom iz puno teže pozicije.

– Moj je dojam da je trebalo odigrati pas, da damo taj gol i zaključimo utakmicu. Potez Kramarića nije bio rezonski – rekao je izbornik Dalić.

Kad se već razgovaralo o napadačkim opcijama, medije je zanimalo kakva je situacija s Brunom Petkovićem? – On se vratio u Zagreb i pauzirat će neko vrijeme, tako da će i dalje biti izvan pogona za ovaj ciklus.

Imamo svoj cilj

Naš idući protivnik Turska prema mnogima je, pa i prema izbornikovu mišljenju, najteži protivnik vatrenih u ovoj kvalifikacijskoj skupini.

– Čekamo da se Ladić vrati iz Armenije, gledao je utakmicu, pa će nam prenijeti komentare. Bit će to nezgodna i teška utakmica, Turska i mi smo favoriti za prva dva mjesta u ovoj skupini. Bitno je vratiti se. Zasad nas to nikad nije poljuljalo, nadam se da neće ni sad – rekao je Dalić, pa dodao:

– Žao mi je najviše publike u Splitu i razočarani smo, ali ne smijemo dopustiti da posljedice budu velike. Znamo da moramo skupiti oko 16 bodova i znamo da smo izgubili dva, sad se moramo pokazati u pravom svjetlu i uzeti bodove. Imamo svoj cilj, a to je plasman na Euro – zaključio je izbornik hrvatske reprezentacije prije nego što je poletio za Tursku.

Naslovna Strana

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282578792295521

Vecernji List