Večernji list

Nije u šoldima sve, dubrovački Jug vratio regionalni trofej u Hrvatsku

Malo sportsko čudo izveli su hrvatski klubovi na završnom turniru Premijerne lige u Beogradu. Srbijanski mediji: Naslov je otplovio iz Beograda, u srpskoj prijestolnici radovali su - Hrvati!

Anton Filić

Vaterpolisti Juga AO pronašli su, čini se, recept kako se nositi s glavnim rivalom u domaćim i regionalnim vodama - splitskim Jadranom. Dubrovčani su došli već do trećeg trofeja u ovoj sezoni i sva tri puta su u finalu, koji se redovito igrao na neutralnom terenu, nadjačavali Splićane. Nakon hrvatskog Superkupa (u Zadru) i Kupa (u Zagrebu), gospari su i u finalu završnog turnira Regionalne premijerne lige u Beogradu bili uspješniji od jadranaša, ovaj put s 14:12 i to nakon izvođenja peteraca. Nakon 32 minute igre rezultat je bio 10:10, a jadranaši su, kao i dan prije protiv Radničkog, uspjeli nadoknaditi tri pogotka zaostatka.

Osvetilo se nećkanje

Jadranovu treneru Juri Marelji osvetilo se nećkanje da u posljednjem napadu krene na sve ili ništa. Umjesto da napadne Dubrovčane i eventualno dođe do pobjede s 11:10, on je od svojih igrača tražio da prije svega ne prime gol. Uspjeli su u tome, ali su nakon peteraca ipak morali potpisati predaju. Zović je u prvoj seriji pogodio gredu, a nakon što je odlični Popadić obranio udarac Bukiću (s četiri pogotka najboljem strijelcu jadranaša), pobjednik se naslućivao. Svi Jugovi izvođači bili su sigurni, pa Jadranovi vratari Marcelić i Anić nisu uspjeli ukrotiti niti jedan njihov peterac.

- Bila je to šokantna utakmica, kao uostalom i preostale dvije. No, prikazan je i vrhunski vaterpolo, pa su gledatelji mogli uživati. Drago mi je da smo pobijedili i možemo na to biti ponosni. U samoj utakmici krenuli smo dobro, ali smo izgubili snagu u nastavku. No, nekako smo se dovukli do peteraca, a ondje nas je Popadić odveo do pobjede - kazao je Jugov trener Vjekoslav Kobešćak.

Jugašima je to bio peti trofej u Regionalnoj ligi (hrvatskim klubovima 10. jubilarni, od 15), a ukupno je to 69. trofej koji će otići u prebogatu riznicu gospara u Gružu. I sve to u godini u kojoj Jug slavi 100. obljetnicu utemeljenja.

Hrvatski finale u Beogradu bio je sam po sebi malo sportsko čudo. Dok se polufinalna pobjeda Splićana protiv kragujevačkog Radničkog (pojačanog i našim sidrašem Josipom Vrlićem) donekle i očekivala, ulazak Dubrovčana u finale preko domaćina i branitelja naslova, momčadi Novog Beograda,

bila je istinska senzacija. Jer, ne zaboravimo, Novi Beograd sastavio je svojevrsnu reprezentaciju svijeta (recimo B vrstu, A garnitura ipak pripada Pro Reccu), zato što u njegovoj momčadi koju vodi Živko Gocić, osim ponajboljih srbijanskih vaterpolista, igraju i Španjolac Granados, Grci Vlachopoulos i Skoumpakis, brazilski vratar Fernandes...

A zanimljivo je da su oba pobjednika polufinalnih dvoboja također dobivena nakon izvođenja peteraca. Najprije je Jadran na taj način “riješio” Radnički, pobijedivši ga sa 17:15 (12:12), pri čemu su Splićani, zbog isključenja Marina Čaglja, četiri minute u kontinuitetu igrali s igračem manje.

Popadić junak pobejde

Junak jugaške pobjede s 15:13 (11:11) bio je vratar Toni Popadić koji je najprije u 32 minute igre skupio osam obrana, a potom se, u pripetavanju, istaknuo i obranjenim petercima Strahinje Rašovića i Angelosa Vlachopoulosa.

Srbijanski mediji prilično su teško podnijeli neočekivane poraze svojih momčadi, posebno Novog Beograda koji je bio i domaćin turnira. Tako su Večernje novosti u naslovu istaknule “dva hrvatska šamara srpskom vaterpolu” i u tekstu pojasnile da je “srpski vaterpolo primio dva teška udarca u jednom danu”. Najslikovitiji je bio izvještaj na portalu mozzartsport u kojem se između ostaloga kaže:

- Naslov je otplovio iz Beograda, u srpskoj prijestolnici radovat će se - Hrvati! Novi Beograd sastavio je “dream team”, osnažio je momčad u odnosu na prošlu sezonu, a ipak je ostao bez pokala. Kako to u Dalmaciji znaju reći: “Nije u šoldima sve!”

Sport

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282656101706849

Vecernji List