Večernji list

NAKON ŠTO SU JUČER KONAČNO DOPUTOVALI IZ ZAMBIJE Majke posvojene kongoanske djece će na porodiljske dopuste

Renata Rašović

Svoje prve trenutke zajedništva, naposljetku združeni kao obitelj, četiri hrvatska bračna para i njihovo četvero posvojene kongoanske djece, proveli su po čekaonicama zračnih luka, u transferima i letovima između nekoliko država i kontinenata. Prethodno su, zajedno s djecom, u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku zaustavljeni dva puta: 7. prosinca prošle godine, potom i 7. veljače ove godine, zbog sumnje na trgovinu ljudima.

No ovoga puta, nakon konačne presude zambijskog suda i agonije duge šest mjeseci, sve su kritične točke prošli bez ikakva zastoja. Iz zračne luke Ndola najprije su tijekom petka uzletjeli prema Lusaki, glavnom gradu Zambije.

– Hrvati su oslobođeni i ne mogu biti ponovno uhićeni. Barem ne za kazneno djelo koje podrazumijeva djecu i posvajanje iz DR Konga. Imigracijska služba je dužna poštivati odluke Visokog suda. Rade li protivno tome, to znači da se radi o ozbiljnom nepoštivanju suda – izjavio je tijekom njihova transfera unutar Zambije ugledni zambijski odvjetnik John Kayuni.

Tehnička podrška

Tako je i bilo. U večernjim satima petka ukrcali se na avion za Dubai, što je u realnom vremenu potvrdila i hrvatska Vlada. Subotnje jutro dočekali su, dakle, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odakle su iza 11 sati poletjeli prema jednoj od europskih zračnih luka, a tijekom dana se pojavila informacija da je riječ o Ljubljani.

Majka Nadice Magić poručila je u tim trenucima kako još uvijek ne može vjerovati da je sve sretno završilo i kako jedva čeka vidjeti njihov povratak kući, ali da ništa još neće govoriti dok ih ne vidi na europskom tlu, a nakon toga u vlastitim kućama.

Premda je slijetanje bilo predviđeno u 14.15, let je kasnio, no naposljetku su prizemljeni na tlo Europe nekoliko minuta prije 15 sati. U slovenskoj zračnoj luci dočekao ih je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji.

– Dvije obitelji će ići našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima – rekao je u izjavi za medije, potvrđujući dotad neslužbenu informaciju kako će se za njihov transfer prema Zagrebu pobrinuti Vlada.

Odmah nakon slijetanja, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u kojem se navodi kako je za svih 12 hrvatskih državljana osiguran prijevoz do Zagreba te kako naše državljane dočekuju veleposlanik te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu.

Melita Ćusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji, istaknula je kako će im ponuditi svaku pomoć koja će im biti potrebna. – Djeca se moraju uključiti u programe koji su za djecu, njihove majke moraju ishoditi porodiljske dopuste, ima tu nekih tehničkih stvari koje treba riješiti u čemu ćemo i mi biti na raspolaganju – rekla je novinarima ispred zračne luke u Ljubljani.

Istodobno, Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se priopćenjem u kojem se apelira na sve novinarke, novinare i medije koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije i njihove djece da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog izvještavanja, već da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

Kratku je izjavu dao jedan od roditelja, Noah Kraljević. – Jako smo sretni, ne možemo još vjerovati da smo došli. Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako sretni da je sve pozitivno i da smo svih 12-ero došli – rekao je Noah Kraljević, dodajući kako im je najteže u ovih šest mjeseci pala situacija u kojoj je bilo toliko nepoznanica i nije se moglo znati kako će sve završiti, pa se potom skupa s drugim parovima i djecom uputio na posljednju dionicu ovog neopisivo dugog putovanja: ka vlastitim domovima u Zagreb.

Kaznena prijava protiv Pernara

Na društvenim mrežama oglasio se i onaj koji im je to putovanje otežao na mnogo načina. – Pobjedniku treba čestitati na pobjedi. Ja im ovom prilikom čestitam na velikoj pravnoj pobjedi, dao sam sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio. Pozivam sve da ne osjećaju nikakvu gorčinu i, ako optuženici neće nikome raditi pravne probleme u Hrvatskoj, ni ja neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju – navodi Pernar, no “pravne probleme” u formi kaznene prijave već mu je najavila pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Nakon višemjesečne agonije po afričkim zatvorima i sudnicama, ali i linča kojem su bili izloženi u dijelu javnosti, osmero Hrvata i njihovu djecu čeka proces vraćanja u običan, svakodnevni život, o kojem bi jednoga dana zasigurno valjalo snimiti dokumentarni, ako ne i igrani film.

Osmero Hrvata i njihovu djecu čeka proces vraćanja u svakodnevni život, o kojem bi jednoga dana zasigurno valjalo snimiti film

News

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281535115379004

Vecernji List