Večernji list

Zelenski najavljuje ukrajinski protuudar

Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na potpuno različite načine, kaže lider Ukrajine

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u jučer objavljenom intervjuu. “Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenski za Wall Street Journal.

“Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo”. Kijev se nada da će protuofenziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija provela invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci. Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofenzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži potporu Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima. Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugo razdoblje suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi će krenuti protuofenziva. Tijekom proteklih nekoliko tjedana Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute. Ukrajinska vojska jučer je objavila u dnevnom izvješću da je Mariinka u regiji Doneck na istoku bila žarište borbi.

Rusija će se vratiti u sporazum Novi START ako Washington odustane od svojeg “neprijateljskog stava” prema Moskvi, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijele su jučer ruske novinske agencije.

SAD je ovaj tjedan objavio da će prestati slati Rusiji neke obavijesti kako je predviđeno tim sporazumom o kontroli naoružanja, uključujući nove podatke o lokacijama na kojima se nalaze američki projektili i lansirni sustavi, kao odgovor na to što Moskva “krši” sporazum. Po Rjabkovu, to nije iznenađenje za Moskvu i ruska odluka da suspendira Novi START ostaje na snazi usprkos bilo kakvim protumjerama. “Neovisno o bilo kakvim mjerama ili protumjerama američke strane, naša odluka da suspendiramo sporazum START nepokolebljiva je. A naš uvjet za povratak u potpuno operativan sporazum je da SAD odustane od svojeg u osnovi neprijateljskog stava prema Rusiji”, rekao je Rjabkov.

News

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281548000280892

Vecernji List