Večernji list

Prosvjed mjesec dana nakon pokolja

Što god bilo, činjenica je da je režim Aleksandra Vučića, koji se do jučer činio nedodirljiv, sada poljuljan

Bradarić)

Točno mjesec dana obilježeno je jučer otkako je 13-godišnji učenik OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu ubio deset učenika i zaštitara u školi. Jučer je u Beogradu održan i još jedan masovni prosvjed građana pod nazivom “Srbija protiv nasilja”.

Do tih mirnih prosvjeda došlo je spontano od građana kojima je dosta nasilja i koji traže od čelnika Srbije da provedu određene odluke kako bi se spriječili neki novi ovakvi slučajevi. Ovim prosvjedima ukazuje se i na razne društvene anomalije koje prosvjednici žele da se isprave što prije. Dosadašnji prosvjedi okupljali su tisuće građana, bez ikakvih izgreda. I tijekom jučerašnjeg prosvjeda izneseni su razni zahtjevi poput onih u kojima se traži ostavka čelnika države, ukidanje medija i medijskih sadržaja za koje opozicija i demonstranti tvrde da promoviraju nasilje... Posebno su u više navrata ukazivali na televizijske sadržaje koji su puni nasilja, nepriličnih scena, vrijeđanja, gostovanja ratnih zločinaca i kriminalaca u TV emisijama... Ono što je najgore je što se sve to događa na televizijama koje imaju nacionalne frekvencije.

Prije jučerašnjeg prosvjeda organizatori su se pribojavali i ubačenih osoba koje bi, prema nekim najavama, trebali izazvati incidente kako bi se prosvjedi pokazali kao nasilni i neprimjereni. Po riječima novinara iz Beograda, ne bi bilo prvi put da vlast angažira neke navijačke ili kriminalne skupine da razbijaju prosvjede ili pak namjerno izazivaju nerede.

– Što god bilo činjenica je da je režim Aleksandra Vučića, koji se do jučer činio nedodirljiv, sada poljuljan. Mislim i da je uplašen s tim brojem prosvjednika na ulicama, ali ne čak toliko ni tim brojem koliko zbog činjenice da su se probudili i pobunili oni mali obični ljudi koji su do sada stajali po strani – kaže nam jedan beogradski novinar koji je želio ostati anoniman. Dodaje i kako je rezultat toga straha i kontramiting koji je SNS organizirao 26, svibnja, a koji nije polučio konkretne rezultate. U međuvremenu je došlo i do najave da će TV Pink ukinuti reality show Zadruga. Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović kazao je kako Zadrugu ukida na zamolbu Aleksandra Vučića! Isto tako poslije prosvjeda građana Vučić je uputio i poziv oporbenim predstavnicima da dođu na razgovore. Prethodno je iste te oporbene čelnike nazvao šljamom i izdajicama.

News

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281565180150076

Vecernji List