Večernji list

Dvije tisuće entuzijasta na 41. Večernjakovoj biciklijadi od Zagreba do Samobora

Katja Knežević, Mia Mitrović, Ida Balog

Jedni su na dva kotača potegnuli prvi put, drugima su se u vožnji pridružili kućni ljubimci, a treći joj se svake godine iznova vraćaju, s novim pričama koje će ponijeti u vjetrima svojih kotača. Ovogodišnja 41. Večernjakova biciklijada od Zagreba do Samobora okupila je više od dvije tisuće nepokolebljivih entuzijasta na biciklu, a jedni od onih koji su među prvima stigli na start na Trgu Franje Tuđmana su debitanti karavane, bračni par Dragica i Mato Tolić.

Biciklijada duga kao brak

– Nevjerojatno mi je da se njeguje tako duga tradicija bicikliranja pod okriljem Večernjaka, čak 41 godinu.

Pa mi smo malo više od toga u braku – kroz smijeh nam govori Dragica. A kilometara se ne boji ni jedan od najstarijih sudionika karavane na dva kotača, 83-godišnji Slavko Jamnić.

– Osjećam se kao dečko. Ovo mi je prva Večernjakova biciklijada, to mi je oduvijek bila želja, još otkako sam gradio kuću u Bregani pa sam iz Zagreba do tamo išao na poniju – poručuje Slavko. Ponija možda nemaju, ali tata i kći Daniele i Sara Toffolo na Biciklijadu u košari su poveli kujicu Amelie. Prvi put prošli su ovako dugu rutu, ali prakse u nogama imaju pa nije bilo dvojbe oko toga hoće li je izdržati. Za one koji nisu imali svoje vozilo na dva kotača, pobrinuo se sustav javnih bicikala Nextbike, a jedna od njih je i studentica Mihaela Katić.

– Bilo mi je nezgodno da vučem bicikl sa sobom. Sam put se činio izazovan, ali imam dobru ekipu koja diže moral i atmosferu – kaže Katić. Biciklistička karavana ka Samoboru pedalirala je u koloni koju je predvodio električni Hyundai Ioniq 5, a ove je godine vozila nešto drukčijom rutom nego lani pa je vožnja trajala i 15 minuta duže. Na čelu su bili glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Ovo mi je već druga biciklijada u mandatu, no rado sam dolazio i kada nisam bio gradonačelnik. Moj Dahon Visc bicikl dobro me služi, udoban je i kompaktan – kazao je kratko gradonačelnik. Sama vožnja bila je manje zahtjevna i laganija nego lani pa su vrlo brzo na čelo kolone dospjeli oni najmlađi. Posebno priznaje mora se dati desetogodišnjaku sa startnim brojem 254 koji je čitavu rutu odvozio u prvoj brzini i stigao do Vugrinščaka među prvima. Velik broj onih najmlađih u koloni dokaz je kako se ljubav prema ljubav prema Večernjaku i biciklijadi prenosi s koljena na koljeno.

– Vozilo se malo sporije nego prošle godine, ali sunce nije toliko udaralo pa se nisam spržila kao prije. A ovaj sam put ponijela kremu i šiltericu – smije se Mihaela s Trešnjevke. Ovo joj je tek treća biciklijada, no nada se da će za 50-ak godina ponijeti titulu najstarije sudionice.

Zahtjevno u Škorpikovoj

Za razliku od lani, vjetar nije zadavao muke biciklistima pa su rutu do Samobora s lakoćom mogli savladati i oni s manje kondicije. Jedini zahtjevan zavoj bio je u Škorpikovoj. Nije bilo ni padova i lomova, biciklisti su bodrili jedni druge i upozoravali kada je trebalo usporiti. A za dodatnu sigurnost brinuli su se i članovi policijske mladeži. Metalna konjica ujahala je u finiš uz legendarne stihove Parnog valjka “Zagreb ima isti pozivni”.

Posebno priznaje ide desetogodišnjaku koji je čitavu rutu odvozio u prvoj brzini i stigao do cilja među prvima

Naslovna Strana

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281573770084668

Vecernji List