Večernji list

Vučić ne može podnijeti hrvatske uspjehe

Ermina Lekaj Prljaskaj zastupnica u Saboru (Hassan Haidar Diab)

1 Je li odluka premijera Kurtija da gradonačelnici preuzmu svoje funkcije bila ishitrena?

Vlada Kosova zalaže se za ustavnost i zakonitost na čitavom teritoriju. Srbi na Kosovu bojkotirali su te izbore jer ne žele da budu dio sustava Kosova. Izbori su se organizirali i izlaznost je bilo zaista niska, međutim međunarodna zajednica ih je priznala. U sve četiri općine pobijedile su albanske stranke. Državna izborna komisija je poslije službenih rezultata naložila formiranje nove vlasti. Želim napomenuti da od 2000 godine Srbi na Kosovu ne plaćaju komunalije, struju i vodu (!) to za njih čini kosovska vlada. Novoizabranim predsjednicima je na dan inauguracije kosovska policija osigurala mirno preuzimanje vlasti, braneći ih od frustriranih srpskih “čuvara mosta” koji su dirigirani od Srbije i srpskog predsjednika Vučića.

Nijedan kosovski policajac nije nasrnuo na demonstrante, već naprotiv, kada je KFOR ušao između srpskih prosvjednika i kosovske policije, Srbi su palicama i šok-bombama napali pripadnike talijanskih i mađarskih vojnika te desetke njih ozlijedili. Dakle, tu se radilo o kriminalnim skupinama pod kontrolom Aleksandra Vučića. Premijer Kurti nagovijestio je da je u stanju smanjiti broj kosovskih policajaca povuku li se srpske kriminalne grupe koji nisu državljani Kosova.

2 S obzirom na to da ste vi porijeklom s Kosova, strahujete li od moguće eskalacije sukoba i izbijanja rata?

Na sjeveru Kosova zapravo se ne radi o zaštiti srpske nacionalne manjine jer Srbi po ustavu Kosova imaju zagarantirano deset mjesta u kosovskoj skupštini, već se radi o prisvajanju Trepče i Gazivode te ostvarivanju “srpskog svijeta”. Osobno mislim da neće biti sukoba ili rata na Kosovu jer je država Kosovo američki projekt od geostrateške važnosti.

3 Kako komentirate optužbe Aleksandra Vučića da Hrvatska želi rušiti vlast u Srbiji?

Njegov strah se vuče kao bazični instinkt još od njegova nastupa u Glini devedesetih godina, to ga prati kao sjena. On posvuda vidi strahove jer se njemu trese tlo pod nogama u Srbiji. Pogotovu nije u stanju prihvatiti uspjehe hrvatske politike na međunarodnoj sceni koju ostvaruje premijer Plenković. Zato optužbe da Hrvatska želi rušiti vlast u Srbiji doživljavam kao primjer kada lopov upire prst u drugoga i viče “držite lopova”!

News

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281681144267068

Vecernji List