Večernji list

City osvojio drugi trofej, sad ide i po treći

Dea Redžić Damir Mrvec

Klupski Facebook status s Livajom digao je tlak mnogima, no riječ je o smišljenoj odluci iz vrha kluba

Kada je Marko Livaja u slavlju na Rujevici nakon osvojenog Kupa uzeo megafon i poveo skandiranje Šibenčanima, na društvenim mrežama kluba osvanula je rečenica koju biste očekivali pronaći na nekom od profila radikalnih ogranaka Torcide, a ne službenog Hajduka. Klub je skandiranje svog napadača i ikone kluba, koji će zbog cijelog ekscesa platiti kaznu HNS-u, a možda odraditi i koju utakmicu suspenzije, ispratio porukom koja je mnogima podignula “tlak”, no riječ je o smišljenoj odluci koju je u kratkom roku donio netko iz samog vrha kluba, preciznije iz odjela marketinga, a još preciznije iz kruga direktorice Marinke Akrap s čijim dolaskom na Poljud se poklapaju i odlične brojke koje Hajduk bilježi protekle sezone.

Govore mi da sam prgav

– Govore mi da sam prgav, možda zato što i jesam... rečenica je koju je Livaja prvi put izgovorio u videu koji najavljuje još jednu u nizu uspješnih marketinških kampanja Hajduka, sve s vrhovnim ciljem – učlanjenjem 112 tisuća navijača u klub, prigodno u godini njegova 112. rođendana.

Iako nisu ostvarena rezultatska dva od tri sportska cilja – Hajduk se nije do kraja sezone borio za naslov niti je dosegnuo skupinu europskog natjecanja, ali je osvojio domaći trofej u Kupu, sezonu su obilježile rekordne brojke. Njima smo se posvetili malo dublje nakon Godišnje skupštine dioničara Hajduka koji su jednoglasno zaključili da je klub na dobrom putu stabilnosti i sve manje ovisi o transferima te postaje samoodrživ, ostaje narodni i ponosi se jakom Akademijom. U to ime, ističe predsjednik Lukša Jakobušić brojku od devet juniora koje su afirmirali u

Manchestr City je u finalu FA kupa pobijedio Manchester United 2:1 i tako osvojio drugi trofej u sezoni. Momčad Pepa Guardiole slavila je s dva gola Ilkaya Gundogana, dok je za United strijelac bio Bruno Fernandes.

- Slomljeni smo, razočarani, naravno, ali ponosan sam na svoju momčad. Igrali smo jako dobro, primili smo dva jeftina gola, ali smo bili u igri. Vladao je odličan duh i bili smo odlično organizirani. Šteta, primili smo golove koje smo morali izbjeći. Kada igrate protiv Cityja i ne primite ništa iz otvorene igre, to je velika zasluga za momčad, ali ako primite ovakve golove, to je razočaravajuć -, rekao je trener Uniteda Ten Hag.

Za City je ovo sedmi naslov pobjednika FA Kupa, a kako je ranije osigurao i naslov prvaka Engleske momčad s Etihada je po drugi put u svojoj povijesti osvojila dvostruku krunu u Engleskoj. Prvi joj je put to uspjelo 2019. godine. United je, pak, ostao na 12 osvojenih naslova u FA Kupu, posljednji je stigao 2016. Bio prvu ekipu, a klupska strategija predviđa dva igrača iz vlastitog pogona priključena prvoj momčadi svake godine.

Otkako je slobodne Hrvatske, nije bilo Hajdukove Uprave koja je na ovoj razini otključala potencijale kluba. Temelj za to je članski model udruge Naš Hajduk, koja je izvukla klub iz dubioza i ralja politike, stavila ga na zdrave noge i pobudila navijački je ovo prvi sraz dva manchesterska kluba u finalu FA Kupa.

- Sada možemo razgovarati o trostrukoj kruni. Naravno, još uvijek moramo osvojiti Ligu prvaka. Odigrali smo za svoj grad i za svoje navijače. United je odigrao odličnu obranu i nismo očekivali da će se braniti tako usko. Tek smo u nastavku pronašli više prostora. Igračima ću sad dati dva dana slobodno, a onda ćemo imati tri ili četiri treninga za subotu i Inter. Putovat ćemo u četvrtak nakon jutarnjeg treninga. Ovaj FA kup je tako lijep - rekao je trener Cityja Pep Guardiola.

Nogometaši RB Leipziga obranili su naslov pobjednika Njemačkog kupa, oni su u finalu igranom na Olimpijskom stadionu u Berlinu svladali Eintracht iz Frankfurta sa 2:0 (0:0). Joško Gvardiol zbog crvenog kartona u polufinalu nije konkurirao za nastup u momčadi RB Leipziga, Kristijan Jakić ostao je na klupi Eintrachta, dok Hrvoje Smolčić nije bio niti na klupi sastava iz Frankfurta. RB Leipzig je u posljednjih pet godina četiri puta igrao u finalu Kupa. žar koji se sada bilježi u rekordnom porastu prihoda kluba i nestvarnim prihodima marketinga koji su s 15,7 milijuna kuna u 2021. porasli do 37,9 milijuna kuna u 2022. godini. Rasli su i rashodi, klub je pod ogromnim pritiskom zbog ulaznica mijenjao i odluke o prodaji ulaznica članovima, iako je sada jasno kako je ogroman rast uistinu doveo ljude u klubu na rub pucanja na dane odigravanja derbija ili europskih utakmica.

– Ove brojke klub mora pratiti i rezultatima. Hajduk zaslužuje svoj novi stadion i modernu infrastrukturu 21. stoljeća i stoga podržavamo sve projekte koji idu u tom smjeru – kaže Dino Marković, predstavnik NH.

Vojska od 80.000 navijača

Prošla godinu završena je s neto dobiti od cca 700.000 eura i uz rekordan prihod od 225 milijuna kuna te 500-postotno povećanje prodaje ulaznica. Ukupni rast u odnosu na prošlu godinu iznosi čak 60 milijuna kuna, što je nezabilježen rezultat u klubu. Baza članova broji vojsku od blizu 80 tisuća navijača, riječ je također o rekordnom broju koji i dalje neumoljivo raste, a isto je i s brojem pretplatnika. Nadalje, prosjek od 17 tisuća gledatelja na Poljudu po utakmici, nezabilježen je još od zlatnih Hajdukovih 80-ih, kada se pisala europska povijest Hajduka. Više publike danas dolazi na Poljud nego u sezoni 94./95. kad se ovdje posljednji put igrala Liga prvaka.

– Hajduk je najutjecajniji klub u državi što se tiče broja članova i gledatelja. Ova godina je vrlo teška za cijeli klub, moram zahvaliti navijačima koji su nas nosili. Imamo 11 milijuna ulaza na Hajduk Digital, treba naglasiti da smo tu utjecajan kanal. Još nemamo utjecaj u Savezu niti smo prisutni tamo kao što zaslužujemo. Afirmirali smo devet juniora, a smatram da nismo prepoznati kroz naše igrače i trenere u reprezentacijama Hrvatske – poručio je Jakobušić.

Sport

hr-hr

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

2023-06-04T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281857237926204

Vecernji List