Večernji list

Domovinski rat kroz fotografiju

Ove su fotografije mali dio fotografija koje možete vidjeti na zidovima našeg muzeja. Prikazane su prvenstveno fotografije koje se odnose na ratna zbivanja u Pakracu

Koliki je utjecaj novinarstva i fotografije u vrijeme raznih kriza, a pogotovo u ratnim sukobima, svima je i više nego poznato. Budući da fotografija govori više od 1000 riječi, ispod svake fotografije pokušali smo vam približiti priču koja se krije iza nje. Za ovaj broj „Vojne povijesti“napravili smo mali izbor fotografija, a da smo odabrali i neke druge iz našeg fundusa, sigurno ne bismo pogriješili. Fotografije koje se nalaze na sljedećim stranicama mali su dio fotografija koje možete vidjeti na zidovima našeg muzeja, a puno toga je arhivirano u raznim albumima i datotekama. Prikazane su prvenstveno fotografije koje se odnose na ratna zbivanja u Pakracu, i to fotografije naših suradnika, od kojih su neki: Darko Bavoljak, Željko Gašparović, Teodor Goričanec, Darko Gorenak i Željko Sajko. Naravno, ipak je najviše fotografija pokojnog Tonija Hnojčika koje nam je poklonio Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, „Pakrački list“, ali i Srednja škola Pakrac koja je u vremenu neposredno poslije Domovinskoga rata otkupila desetke njegovih fotografija te priređivala izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu kako bi se javnost informirala o svim strahotama rata u Hrvatskoj. Kada posjetite muzej, slobodno „zavirite“i u našu arhivu fotografija jer muzej nije samo ono izloženo u vitrinama. Naravno, i ovaj put vrijedi poziv, ako imate nešto od ove tematike, a rado bi nam poklonili, bili bi vam zahvalni na tome.

Fotografija nama nepoznatog autora na kojoj se nalazi oklopljeni kamion marke TAM 130. Ovaj kamion su oklopili pakrački branitelji u mjestu Prekopakra i nadjenuli mu ime TOP 1 (TOP – tvornica oklopnjaka Prekopakra ). Oklopnjak se sastavljao gotovo na prvoj borbenoj crti, a za vrijeme minobacačkih napada branitelji bi često morali prekidati rad i sklanjati se u društveni dom Matkovac u čijemu se dvorištu oklopnjak izgrađivao. Oklopnjak je rađen u nekoliko faza te se na raznim fotografijama može vidjeti drugačiji izgled samog vozila. Na ovoj fotografiji, koja je snimljena na Ininoj benzinskoj pumpi u Pakracu, vidi se da tada još nije postavljena kupola za strojnicu već su poslagane vreće. U Prekopakri su izrađena dva oklopnjaka ( TOP 1 i TOP 2 ) koji su dijelili istu sudbinu jer su uništeni u neprijateljskim zasjedama. Ovaj oklopnjak je poznat po stradavanju bjelovarskih branitelja 8. rujna 1991. godine u selu Kusonje, a drugi je stradao u poznatoj bitki za Batinjane 6. listopada 1991. godine kada se Pakrac našao u totalnom okruženju, a pakrački branitelji su uz pomoć ovog oklopnjaka pokušali probiti obruč, što su na kraju uz velike žrtve i uspjeli.

Povijest Oružja

hr-hr

2021-09-05T07:00:00.0000000Z

2021-09-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282647510629410

Vecernji List