Večernji list

NEDAVNO SU OBJAVLJENA DRUGA, IZMIJENJENA IZDANJA MONOGRAFIJA O PAUCIMA I PUMAMA

Ova druga izdanja su na novom, velikom formatu, s novim prijelomom i novim naslovnicama. Kod Pauka su ažurirani podaci o poginulima i nestalima

Tekst: Deni Vlačić

Nedavno su u nakladi Despot infinitusa objavljena druga, izmijenjena izdanja monografija o Paucima i Pumama koje su u prvom izdanju objavljene prije više godina kod istog nakladnika. Pripremama za ustrojavanje Zbora narodne garde (ZNG) 28. travnja 1991., otpočelo je i ustrojavanje 4. brigade ZNG-a, poslije 4. gardijske brigade HV-a. Kako u pogovoru knjige stoji, ratni put mladića s crvenim beretkama, put je viteštva i časti hrvatskog vojnika tijekom cijeloga Domovinskog rata: Kruševo, “Zelena tabla – Male Bare”, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, “Maslenica”, “Ljeto ’95.”, “Oluja”, “Maestral”, “Južni potez”… slavni je niz hrvatskih vojnih pobjeda. Stotinu devedeset i dva “Pauka” poginula su; stotinu devedeset dva čovjeka podarila su svoje živote za konačnu pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Govoriti o Četvrtoj znači govoriti o nevjerojatnoj snazi i upornosti jednog naroda, znači čitati veliku domovinsku knjigu ostvarenja snova običnoga, malog čovjeka koji je zajedno sa svojim “Paucima” ostvarivao po mnogima nemoguće. Najskriveniji se snovi u krvlju natopljenoj javi ostvaruju: zahvaljujući htijenju, domoljublju, viteštvu, žrtvama…

U odnosu na prvo izdanje, ovo je izdanje o Paucima na novom, velikom formatu /23×28 cm), s novim prijelomom i novom naslovnicom. U tekstu knjige ažurirani su podaci o poginulima i nestalima. Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je pak odlukom predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana 23. prosinca 1992. godine. Sjedište joj je bilo u Varaždinu. U Domovinskom ratu je, pod izravnim zapovijedanjem Glavnog stožera, ostvarila izuzetne uspjehe i sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske. Osnovnu strukturu u formiranju 7. gardijske brigade činila su 263 pripadnika 5. bojne 1. “A” brigade ZNG-a Tigrova koji su već imali ratno iskustvo u operacijama za oslobođenje juga Hrvatske i Dubrovnika.

Tijekom Domovinskog rata 7. gardijska brigada najviše je popunjavana dragovoljcima iz sjeverozapadne Hrvatske i dijela Slavonije. Tijekom ratnog puta poginulo je 67 pripadnika Brigade Puma, a u 5. bojni 1. “A” brigade, preteči Brigade, 25 pripadnika. Brigada je ukupno imala 252 ranjena pripadnika koji su stradali na prvim crtama bojišta.

Kroz Brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4550 gardista, od kojih su 67 poginula, 23 preminula i 252 ranjena pripadnika. Ova je knjiga posvećena upravo njima – Pumama, junacima i vitezovima 7. gardijske brigade Hrvatske vojske. Sinovi Hrvatskog zagorja, Međimurja i Podravine dragovoljno su stali pod barjak novostvorene demokratske Hrvatske i ostvarili snove mnogih naraštaja hrvatskog naroda. Sjeverozapadna Hrvatska mora biti ponosna svojim Pumama koji su u ratnim i surovim zimskim vrletima Dinare svojom hrabrošću, domoljubljem i žrtvom spajali sjever i jug Hrvatske do konačne vojne pobjede na ovom malom i najdražem komadićku zemlje koju zovemo Domovina.

U odnosu na prvo izdanje, ovo je izdanje o Pumama na novom, velikom formatu (23×28 cm), s novim prijelomom i novom naslovnicom.

Nove Knjige

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282613151930008

Vecernji List