Večernji list

Rat za vojarne 1991. dobivao se pregovorima, TriQjer je raOetna Fa^a .2% 7tuFičOa 7latina

Zvonimir Despot urednik zvonimir@ despot-in̙nitus.com

Nakon dugo vremena, u magazinu imamo opet temu o ratu za vojarne A 191. godine. Davno smo pisali o nekim od vojarni koje su zauzete od strane rvatske vojske, a u ovom broju naš suradnik i svjedok vremena <dravko Senčar piše o prelasku raketne baze A Stubička Slatina u ruke Hrvatske vojske te 1 1. godine. Senčar u uvodu dobro podsjeća da je tadašnje izrazito pogoršanje sigurnosne situacije u rvatskoj (balvan revolucija, tzv. mitinzi istine, otvoreno pokazivanje neprijateljstva prema hrvatskoj vlasti i redarstvenim snagama Republike Hrvatske, događaji u Pakracu i na Plitvicama), dovelo do toga da hrvatsko vodstvo započne sa pripremanjem planova za slučaj rata. tom kontekstu, jedna od mogućnosti postala je i napad na vojarne A u rvatskoj, a tu je ideju, poznato je, najglasnije zagovarao tadašnji ministar obrane general artin Špegelj. Plan je podrazumijevao osvajanje vojarni diljem rvatske uz zarobljavanje velike količine oružja kojega je ionako nedostajalo rvatskoj vojsci i redarstvenicima, a posebice teškog. =apočeo je i rat u susjednoj Sloveniji a to je dalo dodatni vjetar u leđa namjerama za napad na vojarne. o, predsjednik Franjo Tuđman tu ideju nije podržavao.

pomenuta vojarna prešla je u ruke HV-a pregovorima. Senčar napominje da su pregovori spasili ljudske živote, kako hrvatskih snaga koje bi sudjelovali u napadu na vojarnu, tako i civilnog pučanstva koje živi uz vojarnu. 2 ljudskim žrtvama u velikim naseljenim područjima koja bi bili ciljevi raketnih napada možemo samo nagađati. No, zasigurno bi bili veliki. Pregovori su spriječili i moguća velika razaranja zgrada i infrastrukture u krugu dometa raketa: visokovrijednih ciljeva u agrebu, TV tornja na ljemenu, skladištu streljiva -a u obližnjoj Bedekovčini, strateških rezervi nafte u aboku i tvornica ratne proizvodnje na području Hrvatskog zagorja.

I još jedna poslastica Tomislava $ralice u ovom broju. 2n pak piše o nadgrobnim spomenicima poginulim zadarskim pilotima atnog zrakoplovstva Kraljevine Italije 1919.

1943. na zadarskom gradskom groblju s mnoštvom fotografija.

Sadrzaj

hr-hr

2023-03-05T08:00:00.0000000Z

2023-03-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281479280623997

Vecernji List