Večernji list

Kuščević optužen zbog zloporabe, mita, mućki sa zemljištem...

Slavica Vuković

OPTUŽNICA PROTIV ŠEST OSOBA

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, njegove supruge Zorane i još četvero hrvatskih državljana. Terete ih za počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te još niz kaznenih djela u gospodarskom poslovanju u vrijeme kada je Kuščević bio načelnik Općine Nerežišća.

Riječ je o javnosti poznatim slučajevima. Kuščević i supruga kupovali su poljoprivredno zemljište za koje je on kao načelnik Općine znao da će biti prenamijenjeno u građevinsko. Kuščević je, navodi USKOK, kontaktirao s vlasnicima nekretnina, a njegova je supruga s njima sklapala kupoprodajne ugovore. Sklopila je ugovore za 15,76 kn po metru četvornom, za ukupan iznos od 70.000 kuna. Nakon prenamjene, prodala je dio zemljišta za iznos od 200.000 eura, odnosno 762,70 kn po m2, dok je preostali dio zemljišta ostao u njezinu vlasništvu. Time su supružnici Kuščević, stoji u optužnici, pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 2,289.045 kuna. Kuščevića terete i da je omogućio trećeokrivljenom Ivici Žuviću, svojem šogoru, kupnju stana iz Programa POS-a znajući da na to nema pravo jer je već posjedovao nekretninu u svom vlasništvu. Žuviću je pribavljena korist od najmanje 73.699 kuna. Osim toga, Kuščevića USKOK tereti da je četvrtookrivljenom, poduzetniku Anti Marinoviću, omogućio prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u uvali Grška u građevinsko. Pritom su, tvrdi USKOK, dogovorili da će Marinović kao protuuslugu prepustiti Kuščeviću vlasništvo na dijelu nekretnine čija je vrijednost 310.000 kuna, kolika je nepripadajuća imovinska korist za koju USKOK tereti bivšeg načelnika općine. Također, Kuščevića terete da je s predsjednikom Općinskog vijeća Jakšom Gojićem i pročelnikom Jedinstvenoga upravnog odjela Općine Svemirom Obilinovićem (koji je sadašnji načelnik Nerežišća) dogovorio da mu omoguće povećanje vrijednosti njegove nekretnine prenamjenom gospodarskih građevina, odnosno u cijeloj Hrvatskoj poznate štale u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, izmjenom Plana protivno

Tražio od svjedoka da neistinito iskazuje na ispitivanju obećavši da će se zauzvrat „odužiti njemu i njegovoj obitelji“

Zakonu o prostornom uređenju. Nezakonitom prenamjenom Kuščević je, prema optužnici, stekao imovinsku korist od 114.800 kuna.

Kuščevića terete i da je sa svojim danas pokojnim tastom sklopio ugovor o kupoprodaju četiriju poslovnih prostora u Supetru, u vlasništvu trgovačkog društva čiji je bio jedini osnivač, po znatno nižoj cijeni od tržišne vrijednosti, kako bi umanjio buduću stečajnu masu društva. Protupravna imovinska korist za koju terete Kuščevića je 1,290.773 kune. Ujedno je za isti iznos umanjio stečajnu masu i oštetio vjerovnike društva, među kojima i državni proračun za najmanje 420.093 kune. Optužnicom se također Kuščeviću stavlja na teret da je

10. studenoga 2020. u Nerežišćima sačekao osobu za koju je znao da je pozvana za svjedoka u postupku koji je USKOK vodio protiv njega u namjeri da na nju utječe kako bi neistinito iskazivala na ispitivanju. Pritom mu je obećao da će se zauzvrat „odužiti njemu i njegovoj obitelji“, na što svjedok nije pristao.

Aktualno

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281552293729884

Vecernji List