Večernji list

Sud potvrdio dokaz, obrana se može žaliti

Optužnica u aferi Agrokor nije još potvrđena

Ivana Jakelić

Prošla sjednica optužnog vijeća u aferi Agrokor, koja je koncem siječnja održana u zagrebačkoj Kockici, trajala je sedam sati. Jer obrane su problematizirale knjigovodstveno-financijsko vještačenje, koje je osnova optužnice “teške” 1,2 milijarde kuna. Ona jučerašnja trajala je znatno manje i na njemu je sutkinja Renata Pražetina Kaleb, odlučila da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje zakonit dokaz. Stranke će dobiti detaljno obrazloženje te odluke, a kako obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud, o pravomoćnosti optužnice odlučivat će nakon toga.

Istraga počela 2017.

Obrane su koncem siječnja na sjednici optužnog vijeća zatražile da se knjigovodstveno-financijsko vještačenje izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. To vještačenje bilo im je sporno tijekom cijele istrage jer ga je radilo trgovačko društvo, a ne ustanova, ali i zato što su ga radile obrani nepoznate osobe. Osim toga, izrada nalaza bila je povjerena jednom trgovačkom društvu, a izradilo ga je drugo. Radila ga je tvrtka KPMG, koja, kako tvrde obrane, nema status ovlaštenog sudskog vještaka, a uz to je i ranije surađivala s Agrokorom, za vrijeme dok je koncernom upravljao Todorić. KPMG je surađivao s Agrokorom i nakon osnivanja izvanredne uprave koncerna, a sporni revizorski izvještaj potpisao je Ismet Kamal koji je sudjelovao u arbitražnim postupcima koji su uključivali Vladu RH i Hrvatsku narodnu banku. Zbog toga je obrana smatrala da je on pristran pa su zbog toga i niza ostalih primjedbi tražili da se vještačenje izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Inače, vještačenje je plaćeno oko 10 milijuna kuna, a kako to društvo iz Poljske ima i podružnicu u Hrvatskoj, sutkinja je prije odluke je li riječ o zakonitom ili nezakonitom dokazu odlučila zatražiti neku dokumentaciju i iz Poljske i Hrvatske. Nakon što je ta dokumentacija stigla, odlučila je da je vještačenje zakonit dokaz. Istraga u aferi Agrokor počela je u studenom 2017., a okončana je u rujnu 2020. podizanjem optužnice protiv Ivice Todorića i još 14 osoba. Riječ je o najiščekivanijoj optužnici hrvatskog pravosuđa, koja ima 450 stranica, a sam spis već sad broji desetke tisuće stranica. Todorić i ostali terete se da su od 2006. do 2017. oštetili Agrokor za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici

Obrana tvrdi da je knjigovodstvenofinancijsko vještačenje nezakonito

Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV. Uz Todorića optuženi su i njegovi sinovi Ante i Ivan te Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Marijan Alagušić, Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Todorić niječe krivnju

Todorić ima i druge postupke. U tzv. malom Agrokoru je nepravomoćno oslobođen optužbi, a u međuvremenu je protiv njega te još 22 osobe u ožujku ove godine podignuta još jedna optužnica u kojoj se terete da su preko mjenica i faktoring društva prikriveno financirali Agrokor, pri čemu je napravljena šteta od 18 milijardi kuna. U svim svojim postupcima Todorić niječe krivnju te tvrdi da je žrtva političkog procesa i Andreja Plenkovića, koji mu je, kako opetovano tvrdi, oteo tvrtku. Nakon sjednice optužnog vijeća nazvao

• ga je i razbojnikom.

sumnjiči 45-godišnjaka za prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava...

tako sklopljenom ugovoru, spomenuta je tvrtka od 3. prosinca 2018. do 2. prosinca 2019. uplatila na račun tvrtke 45-godišnjaka 149.503 kuna. Novac primljen na račun svoje tvrtke 45-godišnjak je zadržao, dok je stvarni vlasnik vozila, trgovačko društvo koje je do tada za to vozilo uplatilo 149.503 kune, tražio povrat vozila, pa je početkom 2020. vozilo vraćeno. Sličnu stvar je 45-godišnjak napravio i 15. rujna 2020. s tim da je ovaj put ugovore o poslovnom najmu sklopio za šest vozila. Tim se ugovorom obvezao da će vozila nakon četiri mjeseca i otkupiti. No to nije napravio, već je sva vozila prodao drugim kupcima, kojima je dao krivotvorene račune, a novac zadržao za sebe.

Aktualno

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281767042094684

Vecernji List