Večernji list

Ideja je da se ljudi natječu ljepotom, kreativnošću, ali i emocijama

U multimedijalnom projektu pod sloganom “Moj kraj, moja uspomena, moja budućnost“predstavljamo sve hrvatske županije i Grad Zagreb

TEKST MARINA BOROVAC FOTO PIXSELL

“Moj kraj, moja uspomena, moja budućnost“– slogan je multimedijalnog projekta Moja.hr u sklopu kojeg će Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta Hrvatskom radiotelevizijom tijekom svibnja i lipnja predstaviti Hrvatsku i njezine županije.

Promicanje svakog kutka naše zemlje

U sklopu projekta 20 županija i Grad Zagreb odabrali su predstavnike koji će kreirati video u trajanju od jedne minute. Bit će to autorske priče, životne i duhovite, koje će se temeljiti na osobama, prirodi, društvenim pojavama, običajima, svakodnevnim događajima... Ideja je potaknuti ljude da se ne natječu brojevima i statističkim podacima, već ljepotom, kreativnošću i emocijom. Upravo je takva promocija Hrvatske, njezinih mogućnosti i njezine turističke ponude svrha ovoga projekta u kojem minuta promocije traje godinu dana. Reportaže o županijama počinju se objavljivati u ponedjeljak 10. svibnja, i u Večernjaku i u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Sve će reportaže biti objedinjene na središnjem mjestu projekta – micrositeu Moja.hr.

– Predstavljajući svih 20 županija te Grad Zagreb, želimo promovirati svaki kutak Lijepe Naše. Stoga smo potaknuli županije da u pripremu uključe one koji najbolje poznaju svoj kraj te da ponajprije pruže priliku mladim ljudima – čiji će rad u konačnici biti prepoznat na nacionalnoj razini – da nam ispričaju zašto vole kraj u kojem žive te da nam na originalan i kreativan način pokažu – evo zašto je moje mjesto moje. Od toga, uostalom, dolazi i naziv Moja.hr. Nakon objave svih reportaža izabrat ćemo pobjednika – županiju koja je najbolje uspjela predstaviti sve svoje ljepote, a ta će županija iduće godine biti domaćin velike završne priredbe – objašnjava glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

– Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je vrijednost projekta Moja.hr kojem je cilj predstavljanje bogate i raznolike hrvatske turističke ponude koja je ispričana kroz životne i ostale originalne priče domaćina. Ovim projektom doprinosimo sinergijskom učinku turističkih dionika u promociji naše zemlje, ističemo važnost tradicije, kulturno-povijesne baštine, prirodnih ljepota te gastronomiju hrvatskih županija. Moja.hr ujedno je i poziv svim domaćim turistima da u mjesecima pred nama istraže Hrvatsku i dožive njezine čari – kaže ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajedni

ce Kristjan Staničić smatra da je Moja.hr odlična prilika za dodatnu promociju hrvatskih destinacija među domaćim ljubiteljima putovanja.

– Riječ je o platformi koja će isticati destinacije, ljude, priče i običaje, stoga i ovom prilikom pozivam sve hrvatske županije da na kreativan i inovativan način predstave ono najbolje iz svoje bogate ponude i tako potaknu naše sugrađane na nova putovanja po Lijepoj Našoj. Podsjećam da udio domaćih gostiju u ukupnom turističkom prometu raste iz godine u godinu, a u prošloj godini iznosio je visokih 20 posto čime su domaći gosti dali znatan doprinos u postizanju prošlogodišnjih rezultata koji su našu zemlju pozicionirali kao vodeću turističku destinaciju Mediterana. Nastavak trendova jačanja domaćeg prometa očekujemo i u ovoj godini u kojoj već bilježimo više od milijun ostvarenih noćenja domaćih gostiju – rekao je Staničić.

Urednik zabavnog programa HRT-a Mario Sedmak ističe pak da se ovim projektom nastavlja sada već tradicionalna suradnja Večernjaka i HRT-a, započeta prije osam godina izborom za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo:

– Pokazat ćemo turističke atrakcije naših županija i na kraju se sretni i veseli naći 2. srpnja na Sunčanoj strani na Prisavlju – poručuje Sedmak.

Ondje će, naime, biti održana završna svečanost, a županija koja pobijedi u izboru bit će domaćin izbora sljedeće godine.

Autor projekta Moja. hr je scenarist Alen Đurica koji već više od 25 godina radi na gotovo svim većim projektima zabavnog programa HRT-a. Spomenimo samo “Doru”, “The Voice”, “Ples sa zvijezdama”, “Volim Hrvatsku”...

Ruralni turizam i sigurnost

– Želja mi je, kao, vjerujem i svima, čuti glas mladih ljudi. Svaki kraj naše zemlje njegovi su žitelji već tisućama puta opjevali i oslikali tisućama pjesama i slika, no što misle mladi, rođeni mnogo godina nakon tih stihova i poteza kistom? Kako oni vide svoju svakodnevicu, kakav je đir mladog čovjeka na otoku, kako dan provodi djevojka iz ravnice? Ne očekujem od njih da se obuku u narodne nošnje, zajašu konje i daju odgovor poput: „Tu su moji didovi davno sidro vezali“, već mladenački pogled na ono što ih okružuje, što ih motivira. Stoga ćemo ih zamoliti da u 60 sekundi daju svoje odgovore. Silno me raduje kontakt s tim ljudima, već sam se čuo s većinom od njih, govore mi o svojim idejama, a ja se trudim biti im od pomoći od početka do kraja, potaknuti ih da daju najbolje od sebe. Govorim im da ti jednominutne priče ne trebaju izgledati kao turističke razglednice, već da budu svoji, jer optimizam, kreativnost i duhovitost mladog čovjeka također je velika promocija nekog kraja, nisu promocija samo lijepe slike prirode i građevina – objašnjava Đurica kako je došao na ideju za projekt. Ovo je prva godina izbora za najbolju županiju, no zacijelo ne i posljednja. Baš kao što posljednja neće biti ni netom započeta nacionalna kampanja ruralnog turizma “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!” koju provode Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta, a kojoj je cilj promocija bogate ponude hrvatskih ruralnih destinacija.

– Ruralni turizam u pandemijskim se okolnostima istaknuo kao izuzetno tražen turistički proizvod, a prema istraživanjima u idućim će godinama biti sve traženiji, kako među inozemnim, tako i među domaćim gostima koji se sve više okreću istraživanju neotkrivenih turističkih bisera Hrvatske. Riječ je o proizvodu koji nudi mogućnost osame, odmor u čistoj prirodi, domaću hranu, jedinstveni doživljaj, autohtona iskustva i kvalitetnu uslugu. Vjerujem da ćemo našom novom promotivnom kampanjom domaće goste dodatno inspirirati i potaknuti na istraživanje manje poznatih, ali izuzetno zanimljivih ruralnih destinacija Lijepe Naše – istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

– Danas stavljamo u fokus bogatstvo koje ruralna Hrvatska može pružiti domaćim, ali i stranim turistima. U okviru ove prve nacionalne kampanje ruralnog turizma, putovanjima ruralnom Hrvatskom otkrivamo blaga naše prirodne i kulturne baštine, kao i srdačnost i gostoljubivost domaćina, što je posebna kvaliteta koja je vezana upravo uz ovu vrstu turizma. U današnje vrijeme kada je sigurnost jedan od preduvjeta dolaska u destinaciju, a turisti sve više traže boravak u prirodi i na svježem zraku, ruralni turizam je proizvod koji odgovara na sve potrebe: od mogućnosti boravka u očuvanoj prirodi, opuštanja i aktivnog odmora, do gastronomskih užitaka zahvaljujući domaćim proizvodima. Ruralni turizam donosi novu kvalitetu ukupnog hrvatskog turizma obogaćivanjem ponude i mogućnostima za produljenje turističke sezone. Vjerujem da ćemo danas potaknuti mnoge da istraže ruralnu Hrvatsku i dožive domaće – poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Kampanju je, uz Ministarstvo turizma i sporta, inicirala Udruga ruralnog turizma Hrvatske, a realizira se u suradnji sa zajednicama kulturnog i pustolovnog turizma i obiteljskog smještaja pri HGK. Provodit će se na online i offline komunikacijskim kanalima te na društvenim mrežama Croatia, Full of Life uz oznake #RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće. Aktivnosti u sklopu kampanje usmjerene su na domaće tržište s ciljem poticanja turističkog prometa upoznavanjem autohtonih doživljaja u hrvatskim ruralnim destinacijama.

Panorama

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282123524380252

Vecernji List