Večernji list

HNL ADUTI Još jedna smjena generacija doći će ubrzo, a najbolje je tražiti u svojem “dvorištu”

Pogled u budućnost reprezentacije Dok izbornik Zlatko Dalić slaže popis za nadolazeći Euro, a u nikad jačem HNL-u bruse se domaći talenti, predstavljamo kandidate za vatrene na svakoj poziciji na terenu

Edi Džindo

Strašna je konkurencija središnjih veznjaka: Jakić, Žaper, Franjić, Bulat, Babec, Lulić

Dok izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić malo-pomalo slaže popis 26 igrača koji će otputovati u kamp u Škotskoj uoči utakmica grupne faze Europskog prvenstva, na domaćim travnjacima polako se brusi nova generacija koja će vrlo brzo biti potrebna u reprezentativnom dresu. Istina, Dalić je nakon povijesnog srebra u Rusiji odradio određenu smjenu generacija, ali činjenica da je ta smjena odrađena, generalno rečeno, s igrača koji imaju 31-32 godine na igrače koji imaju 2728 godina govori nam da ćemo ubrzo trebati još jednu smjenu, a gdje bolje tražiti kandidate nego u Prvoj HNL koja je ove sezone postala kvalitetnija nego što je ikad bila. Iako liga ima pozamašan broj stranaca, isto tako je i bogata mladim domaćim igračima od kojih već i sada neki zaslužuju poziv. No nećemo se previše žuriti te ćemo ih za ovu priliku smatrati kandidatima za budućnost reprezentacije.

Deficitarno na desnom boku

Mnogo je tu igrača koje je Dinamo kupio od konkurencije, a i mnogi već igraju kod Igora Bišćana u U-21 selekciji. Primjer za oba kriterija je vratar Ivan Nevistić koji do kraja sezone brani boje Rijeke, a od iduće sezone bi mogao naslijediti Livija u Dinamu, ako, naravno, jedinica plavih ode put inozemnog kluba. Mladi 22-godišnji vratar iz Đakova dokazao se sjajnim refleksima u mnogo navrata, dok poneke kikseve pripisujemo izrazito mladoj dobi, pogotovo za vratara. Činjenica da je trećinu kaznenih udaraca ove sezone obranio također puno govori. Iako se Nevistić ističe kao glavni kandidat za iduću hrvatsku jedinicu iz HNL-a, ili barem rezervnu opciju, treba istaknuti i još jednog Dinamova nogometaša, Dinka Horkaša koji brani na posudbi u Varaždinu, ali i Riječanina Ivicu Ivušića koji je vrlo važna karika u povijesnom uspjehu Osijeka ove sezone.

Što se obrambenih opcija tiče, dva najpotentnija imena jednako dobro obavljaju svoje obrambene zadaće na pozicijama stopera i lijevog boka. Riječ je, naravno, o najvrednijem igraču HNL-a te budućem braniču Leipziga Jošku Gvardiolu (19), ali i nešto manje poznatom kapetanu Gorice Krešimiru Krizmaniću (20). Dok je Gvardiol već sad spreman uhvatiti stopersku ili bočnu poziciju u Dalićevu sustavu, Krizmanić iz utakmice u utakmicu pokazuje da je i on vrlo ozbiljan kandidat za upasti u taj sistem. Sa samo 20 na leđima igra kao vođa i svojim karakterom daje dojam nevjerojatno iskusnog igrača.

Što se tiče lijevih bekova, u razgovoru su tu još i odnedavni ili budući Dinamovci Štefulj i Čabraja, a za drugu stopersku poziciju legitimna je dvojba između Hajdukova Marija Vuškovića te Rijekina Hrvoja Smolčića, a minimalna prednost ide Vuškoviću. Na poziciji desnog beka nešto smo deficitarniji s domaćim talentima u HNL-u, a kao glavni potencijal ističe se 18-godišnji Filip Braut iz Rijeke, ispred Boseca i Hujbera.

Mitrović ispred Marina

U središtu terena je najveća konkurencija, no Kristijan Jakić i Mihael Žaper su korak ispred svojih potencijalnih konkurenata: Bulata, Franjića, Babeca i Lulića, dok na poziciji napadačkog veznjaka u opakoj konkurenciji suigrača prednost ide Lovri Majeru ispred Luke Ivanušeca, a u priču bi se mogao uključiti i Osijekov Marin Pilj.

Napeta je konkurencija i na poziciji lijevog krila: Petar Bočkaj, Dario Špikić, Josip Mitrović i Antonio Marin. Iako se Marinu predviđa najsvjetlija budućnost, mladi Mitrović iz Gorice pokazuje da bi ta Marinova “razvikanost” možda mogla i pasti u drugi plan. No, kad pogledamo preostale dvije napadačke pozicije – centarfora i desno krilo – situacija je posve drukčija. Jake domaće konkurencije u HNL-u nema pa se za obje pozicije najviše ističu igrači Rijeke – Sandro Kulenović u špici te Robert Murić na desnom krilu. Budući da Ivanušec sigurno zaslužuje mjesto u ovih 11, valja ga staviti desno ispred Rijekina

• krilnog igrača.

Sport

hr-hr

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

2021-05-07T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282428467058268

Vecernji List