Večernji list

Pripadnici JNA su kod predaje vojarni 1991. poručili „vratit ćemo se ustaše“. ali se nisu vratili

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je 12. rujna 1991. godine potpisao zapovijed o napadu hrvatskih snaga na vojarne JNA, odnosno njihovo stavljanje u blokadu (prekid opskrbe te isključivanje vode, struje i telefona) na slobodnom području Hrvatske s početkom izvršenja 13. rujna. Ipak, prve zapljene i zauzimanja objekata JNA dogodila su se i prije donošenja formalne odluke o njihovu zauzimanju.

Na primjeru Požege, kako navodi Mario Kalan, kako je zapovijed o blokiranju došla 13. rujna (petak), već se 14. rujna krenulo u realizaciju unaprijed pripremljenih planova za požeške objekte JNA, pa su hrvatske snage isključile sve energente i prekinute su sve telefonske linije osim crvenog telefone s požeškim Kriznim stožerom. Također su bili blokirani svi prometni pravci prema i iz vojarne, organizacijski se uključila i požeška bolnica. Ona je svoje zdravstvene snage podredila situaciji, zajedno sa Domom zdravlja u slučaju da Požega bude presječena na dva di

Zvonimir Despot urednik zvonimir@ despot-infinitus.com jela. Za zapovjednika naših snaga u opsadi određen je zapovjednik požeške pričuve ZNG-a, 4. bojne 108. br. ZNG Sl. Brod Željko Samardžija, te se u ranim jutarnjim satima krenulo sa pozivom za predaju Doma JNA i vojarne u Požegi i pregovora o načinu njihove predaje. Predaja je na kraju uspješno izvršena, a zanimljivo je da je netko od pripadnika JNA na spuštenoj jugoslavenskoj zastavi napisao „vrati ćemo se ustaše“. Naravno, nisu se više nikad vratili, i neće. O detaljima iz Požege vjerujem da će biti riječi u nekom od sljedećih brojeva magazina. U ovom broju dr. sc. Mario Werhas daje pregled svih aktivnosti oko predaja vojarni JNA, kao i o povlačenju JNA iz Hrvatske. On je to opširno opisao u svojoj nedavno objavljenoj novoj knjizi „Agresija JNA na Hrvatsku 1991.“To je i prvo djelo u kojemu je objedinjena cijela priča o tim sudbonosnim događajima 1991. godine.

U magazinu imamo i zanimljiv pregled oznaka i odora HOS-a, kao i dvije zanimljive priče iz rubrike o povijesti oružja.

Sadržaj

hr-hr

2023-05-05T07:00:00.0000000Z

2023-05-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281479280739668

Vecernji List