Večernji list

Svi jesenski trendovi na jednom mjestu

GOTOVO ČETIRI GODINE U DOMOVIMA SU DOMINIRALI NEUTRALNI TONOVI, OVE JESENI TO SE MIJENJA. STIŽU HRABRIJE BOJE I NAMJEŠTAJ ZAOBLJENIH FORMI

Riječi: MARTINA STRUKIĆ Slike: H&M HOME

Iako smo kalendarski još u ljetu, jesenski trendovi preplavili su domaće trgovine za uređenje doma. I moramo priznati, po dosad viđenom, riječ je o velikom zaokretu. Naime, posljednje četiri godine u domovima su dominirale neutralne nijanse, a ove jeseni to se mijenja – dolaze hrabre kombinacije boja. Pokazuje to i nova, jesenska kolekcija brenda H&M Home, koji, uz detalje za dom, nudi i odličan i prilično povoljan namještaj. Naravno, trendove nije potrebno slijepo pratiti, najvažnije je da vam se sviđa ono čime planirate oplemeniti dom, neovisno o stilu ili pak najnovijem kriku mode. No kako nam je hladniji dio godine pred vratima, nekoliko manjih promjena ili pak novih komada namještaja mogu biti upravo ono što vam je potrebno da dom pripremite za jesen i zimu. Planirate li osvježenje svog doma novim ukrasima ili pak cjelovitu promjenu, svakako dodajte neki od ovih trendova. Kraljica među bojama ove će jeseni biti tamna, bogata nijansa plave, a “it” komadi bit će definitivno trosjed ili fotelja od baršuna u ovoj boji, ali pun pogodak bit će i ako jednostavno obojite jedan od zidova u kraljevski plavu boju ili ga obložite tapetom u odgovarajućoj nijansi. Volite li ipak toplije tonove, pravi izbor bit će boja opeke i bordo.

Kada su u pitanju drveni elementi poput podova ili komada namještaja, izbijeljeni hrast polako izlazi iz mode, a na njegovo mjesto dolaze tamnije nijanse, osobito one u boji prirodnog drveta. U posljednje vrijeme mnogo se govori o wabi-sabi dizajnu. Riječ je o japanskoj filozofiji u uređenju interijera koja slavi ljepotu nesavršenosti, prirodnih materijala i oblika, a bliska je japandi stilu – organski modernom i toplom minimalizmu. Fokus je na stanju uma i naglasak je na rustičnim i organskim materijalima. Wabi-sabi daje prostoru dozu tihog luksuza i zena, što ga čin bezvremenskim trendom i vrijednim razmatranja pri vašem sljedećem preuređenju doma. Tradicionalne tehnike u bojenju zidova koje daju osjećaj isprane boje, a rezultiraju teksturiranim izgledom koji podsjeća na žbuku i kamen ili čak akvarelnu sliku, stvaraju osjećaj topline i ugodnog prostora. Također, birajte vapnenac, mat završetak – sve su to bezvremenski trendovi koje ćemo ove sezone sve češće viđati.

Velike slike ili fotografije, kao i velika ogledala daju osjećaj prostranosti i vizualno povećavaju prostor. Suprotno tome, odabirom manjih detalja vizualno ćete smanjiti prostoriju i stvoriti osjećaj pretrpanosti. Birajte tepihe koji prekrivaju cijelu površinu, a ne one manje veličine, jer ćete tako stvoriti iluziju većeg prostora, elegancije i “clean” estetike.

Pametno birajte i rasvjetna tijela. Posebno se to odnosi na kuhinju, u kojoj je važno da je rasvjeta ujedno i funkcionalna, te na blagovaonicu, za koju su i dalje najpopularniji izbor visilice ili raskošni lusteri.

UVODNIK

hr-hr

2023-09-02T07:00:00.0000000Z

2023-09-02T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281565180346677

Vecernji List