Večernji list

Zagreb želimo učiniti sigurnim mjestom za žene

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) najavio je donošenje Rezolucije o Zagrebu – sigurnom mjestu za žene, kojom će koalicijska vlast jasno ukazati na smjer kojim će Zagreb ići kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena.

– To je politička izjava koja sadrži vrijednosti za koje ćemo se nastaviti zalagati, promicati i štititi ih. Njezina provedba znači kvalitetniji život svake građanke i građanina našega grada – rekao je Klisović.

Kaže da je rezolucija o proglašenju Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene poruka svim onim muškarcima i organizacijama koji različitim verbalnim makinacijama, manipulacijama i molitvama zazivaju “čednost” iz prošlog svršenog vremena, a pod time podrazumijevaju poslušne i muškarcu podređene žene.

– To je poruka da Zagreb tim smjerom neće ići. Svođenje žene na obespravljeni objekt odnosa, na sredstvo zadovoljenja muškarčevih potreba neće više nikada proći u Zagrebu – ističe Klisović. Dodaje da su ravnopravnost svih ljudi te promicanje i zaštita prava svakog čovjeka vrijednosti od kojih neće odustati.

– Želimo Zagreb učiniti sigurnim gradom za žene. Znamo da se jedan dio žena ne osjeća sigurno i ugodno, a to nam pokazuju i podaci zagrebačke policije koji govore o porastu kaznenih djela nasilja nad ženama. Svakodnevno svjedočimo pričama žena koje su ili potplaćene za isti posao u odnosu na muškarca ili svjedoče da ih se maltretira i vrijeđa u privatnom i poslovnom životu – kaže Klisović. Vjeruje da će Rezolucija biti jednoglasno usvojena na sjednici Gradske skupštine 30. ožujka te da će svi zastupnici, kao i građani, osobnim primjerom promicati jednakost žena. To može značiti prekid suradnje s poslovnim partnerom za kojeg je poznato da je nasilnik nad ženama ili s onim koji za isti posao plaća ženu manje od muškaraca.

Aktualno

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281590949817441

Vecernji List