Večernji list

Vojnim zrakoplovom deset Poljaka otputovalo kući

(I. Beti)

Za ljetovanje na Mediteranu Hrvati prosječno izdvajaju između sedam i osam tisuća kuna

Još se desetero državljana Poljske vratilo u domovinu nakon što su liječnici procijenili da im je zdravstveno stanje takvo da mogu putovati. Iz Opće bolnice Varaždin kući su puštene dvije osobe pa ih je sad tamo na liječenju petero, a iz Županijske bolnice Čakovec kući je puštena jedna pacijentica, dok je jedna zadržana. Imala je i COVID-19, no posljednji test bio smještaja, a razlika nastaje na komforu smještaja i obilju sadržaja uključenih u cijenu.

– Kod nas se ljetovanja prodaju praktički kao prije pandemije. Naši putnici za mediteranske zemlje lete na čarterima s ljubljanskog aerodroma, a tjedno bude više od 15 aviona s slovenskim i hrvatskim turistima. Osim za Grčku i Tursku naši građani putuju i za Egipat, Španjolsku, Tunis... Prosječna cijena ljetovanja u inozemstvu koje prodajemo po osobi, inače, iznosi između 7000 i 8000 kuna. Za obitelj s dvoje djece trošak se popne na 25.000, ali oko cijena se i ne postavlja puno pitanja. Želja za putovanjem je velika, svi putnici nam govore kako su jedva čekali da se ukinu ograničenja i da opet počnu putovati – govori Ana Magdić iz agencije Palma Travel.

Osim ljetovanja dobro se, potvrđuju je negativan. Ostalih sedmero putnika ozlijeđenih u slijetanju autobusa s autoceste A4 pušteno je iz zagrebačkih bolnica. U zagrebačku zračnu luku sletio je jučer oko podneva poljski vojni zrakoplov s osmeročlanom posadom, timom za medicinsku evakuaciju iz Krakova, koji se sa skupinom stradalih vratio u Varšavu oko 15 sati. Radi se o zrakoplovu u agencijama Idea putovanja, Azurtours... prodaju i putovanja u europske gradove, a u Unilineu dodaju – i za daleke destinacije.– Što se Mediterana tiče, a ovog ljeta Grčka i Turska definitivno privlače najviše pažnje turista iz Hrvatske, blizu smo brojki iz pretpandemijske 2019. Ne razlikuju se Hrvati puno od drugih Europljana. Vidimo po dolascima u Hrvatsku da se kod njih interes za putovanjima noriz 8. transportne zrakoplovne baze kod Krakova. Kako javljaju poljski mediji, ozlijeđeni će biti razmješteni u bolnicama u pokrajinama Wielkopolskie, Mazowieckie i Łódzkie kako bi bili što bliže svojim kućama. Stanje im je stabilno. U poljskom ministarstvu zdravstva kažu da će sljedećih dana i tjedana vrlo pažljivo pristupiti odabiru sljedećih pacijenata malizirao, a tako je i kod naših građana. Dosta traže i aranžmane za europske metropole, ali snažno se oporavlja i potražnja za egzotičnim zemljama. U te se zemlje ne putuje u ovo vrijeme, ali naši putnici se sada naveliko raspituju, a pomalo i pripremaju za putovanja ove jeseni i zime – otkriva predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba iz Unilinea.

Kuba u problemima

Među traženijim dalekim odredištima u zadnje vrijeme su, kaže, Sejšeli, Maldivi i Mauricijus. Tražen je i Meksiko koji je u proteklom razdoblju dodatno iskočio zbog labavih koronamjera, a svoje poklonike uvijek nalazi i zemlja čije je gospodarstvo teško stradalo zbog izostanka turizma u posljednje dvije godine,

• Kuba. koji će biti transportirani u Poljsku. Nekim će putnicima trebati dugotrajno liječenje. – U Hrvatskoj je turistička sezona i bolnice moraju biti spremne za druge pacijente – poručili su u poljskom ministarstvu. Što je dovelo do toga da 72-godišnji vozač autobusa izgubi kontrolu na upravljačem, još se ne zna.

– Njegova Banijska praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesti i istine o Domovinskom ratu jer se u njima zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku – naglasio je ministar hrvatskih branitelja. Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije, dodao je, već i uzor te snaga u mnogim teškim trenucima koji su zahvatili Hrvatsku domovinu u vojnoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

Nakon svečanosti na brdu Čukur, ministar Tomo Medved je u Donjim Kukuruzarima nazočio svečanom otkrivanju spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

Aktualno

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281603834242022

Vecernji List