Večernji list

Interpol u lovu na loša vina, lažni med, otrovne školjke, ilegalno meso

Piše Elvis Sprečić

Čak 15.451 tona nezdrave, pokvarene ili na neki način ilegalno prerađivane hrane i pića zaplijenjena je u velikoj akciji Interpola OPSON X koja se od prosinca lani pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u 72 zemlje svijeta, uključujući Hrvatsku. Ime akcije na starogrčkom jeziku znači „hrana“i provodi se kako bi se potrošače zaštitilo od prijevara jer je unatrag deset godina, koliko dugo se takve akcije provode, otkriven cijeli niz nepravilnosti. Otkrivalo se tu svašta, od trulog mesa koje se prodavalo kao svježe, pa i to da određeni proizvođači viskija u svoje proizvode stavljaju štetne proizvode, da se tune u prerađivanju boje kemikalijama kako bi zadržale svježinu, a mlijeko u prahu za bebe sadrži spojeve koje ne bi smjeli konzumirati ni odrasli, a kamoli djeca.

Zaplijenjeno 1,7 mil. litara vina

Ove godine Interpol je kao najčešće prijevare izdvojio – lažni med, otrovne školjke, loša vina i ilegalno konjsko meso. Konkretno, iako se još od 1970ih godina na policama može pronaći lažni med koji se dobiva miješanjem kukuruznog sirupa i šećerne trske, njegova je proizvodnja unatrag godinu dana višestruko skočila pa su šanse da na policama pronađete lažni med koji nema veze s prirodnim sastojcima veća od 7 posto. Doduše, to je prosjek za Europu, u Hrvatskoj je situacija nešto bolja, ali činjenica je da se kilogram lažnog meda može kupiti za manje od 30 kuna, dok onaj pravi košta više od 60. U 495 provjera, koliko ih je ukupno provedeno u akciji, pronađena je čak 51 tona meda koji s medom nije imao nikakve veze.

A u Hrvatskoj je na nekoliko polica pronađeno vina, pivo i žestoka alkoholna pića koji su bili krivotvoreni. Pod domaća vina koja su prodavana pod etiketom kvalitetno ili vrhunsko vino kontroliranog zemljopisnog podrijetla u nekoliko slučajeva nađena su vina koja s Hrvatskom nikakvog dodira nisu imala, nego su uvezena. Interpol i Europol ukupno su zaplijenili čak 1,7 milijuna litara takvog lažno označavanog alkohola. Hrvatska se našla i u, da se ironično izrazimo, probranom društvu od nekoliko europskih država koje su jeftino konjsko meso podvaljivale i prodavale kao mnogo skuplju teletinu. U akciji koju su vodile belgijska, irska i nizozemska policija otkriveno je kako je iz tih triju država meso koje nije bilo za ljudsku prehranu, jer je tretirano lijekovima koji se koriste za životinje, svoj put našlo i do polica trgovina u Danskoj, Francuskoj, Italiji. Španjolskoj i Hrvatskoj.

663 uhićena

– Vrijednost zaplijenjene hrane iznosi 53,8 milijuna eura. Napravili smo 68 tisuća provjera, uhitili 663 osobe, pretražili 2409 lokacija i razbili 42 kriminalne mreže. Lažni proizvodi koji mogu naštetiti ljudskom zdravlju nažalost nisu rijetkost ni u trgovinama, a sve se češće prodaju i preko interneta, gdje je mogućnost prijevare još veća jer je teško ući u trag onome tko vam je loš proizvod prodao. Iako ova akcija po vrijednosti zaplijenjene robe možda nije usporediva s nekima iz drugih sektora, poput primjerice narkotika, izuzetno je bitno da državne policije među sobom surađuju jer se ovdje radi o proizvodima koje svi mi stavljamo na stol i svakodnevno konzumiramo – kazao je čelni čovjek Interpola Jürgen Stock.•

Hrvatska se našla u društvu nekoliko europskih država koje su jeftino konjsko meso prodavale kao skupu teletinu

AKTUALNO

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663963035025

Vecernji List