Večernji list

Županijski kutak zdravlja u ruralnim dijelovim županije

Novi projekt Sisačko-moslavačke županije trebao bi povećati zdravstvenu zaštitu stanovnika u ruralnim područjima

Danijel Prerad

Počeo je projekt “Županijski kutak zdravlja” koji bi trebao dovesti bolju razinu zdravstvene skrbi u ruralna područja Sisačko-moslavačke županije.

Naime, uvažavajući činjenicu kako na području Sisačko-moslavačke županije živi 24,7% osoba starijih od 65 godina, aktivnosti Sisačko-moslavačke županije usmjerene su na podizanje kvalitete života starijih osoba. U ćenja i lomove lokomotornog sustava kod starijih osoba, osigurati veću pokretljivost osoba starije životne dobi, usto pregledom i savjetima patronažne sestre, koja je dio tima, prevenirati ozbiljnije bolesti i poticati na redovite preventivne preglede – kazuju u županijskoj upravi.

Mobilni tim u kombiju, fizioterapeut i patronažna sestra, dolazit će u mjesto, provodit će se medicinska gimnastika, kontrola krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Uz to, osigurat će se dolasci stručnjaka koji će voditi interaktivne radionice i kojima će građani imati priliku postavljati pitanja i više saznati o određenoj temi, sve s ciljem prevencije većih teškoća i ozbiljnijih oboljenja.

Projekt će trajati do 1. ožujka 2024. godine u tri faze na određenom području županije. Prve aktivnosti počele su na području Donje Posavine, i to u mjestima Prelošćica, Gušće, Veliko Svinjičko, Kratečko i Lonja, druga faza bit će na području Gornje Posavine, a treća faza bi se provela na ruralnom području grada Novske.

Preventivni pregledi

– U prvoj fazi provodit ćemo ga u suradnji s Domom za starije osobe Sisak, s Domom zdravlja SMŽ-a, na području sisačke Donje Posavine u naseljenim mjestima Lonjskog polja. U projektu će sudjelovati fizioterapeut i patronažna sestra. Potrebnom opremom opremili smo jedno vozilo koje će svaki dan putovati Donjom Posavinom i pružati usluge fizikalne medicine i rehabilitacije gotovo na kućnom pragu svim našim sugrađanima. Osim toga, patronažna sestra će provoditi preventivne preglede. Mjerit će krvni tlak, razinu šećera u krvi, davat će savjete po pitanju zdravlja i po potrebi upućivati naše sugrađane liječniku – rekao je župan Ivan Celjak prilikom predstavljanja projekta u Gušću kod Siska.

Ranije je osigurana fizikalna medicina i rehabilitacija za područje općina Sunja, Majur, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari, Dvor i za grad Hrvatsku Kostajnicu. Namjera je, rekao je Celjak, osigurati dostupnost zdravstvene usluge svakom stanovniku županije.

Lokalni Hr

hr-hr

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

2023-03-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281938842168417

Vecernji List