Večernji list

AKO KRECETE VJEŽBATI U TERETANI, PRVO ISKUSTVO SKUPITE NA TRENAŽERIMA, A KADA MALO OJACATE, PRIJE ITE NA SLOB

3

4

5

Najbolje od dva svijeta

Balistika, jakost, mobilnost – sve to imamo u treningu girjama te sve možemo kombinirati unutar jednog kompleksa koji možemo slagati prema vlastitim željama. Ovisno o cilju, možemo vecu pažnju posvetiti “kardio” protokolima ili protokolima jakosti. Tako er možemo odra ivati i komplekse mobilnosti koji su nam itekako važni za zdravlje našeg zglobno-tetivnog sustava.

Funkcionalnost treninga

Vježbe s girjama ukljucuju cijelo tijelo te se odvijaju u više tjelesnih ravnina (multiplane). Kod vježbi s girjom naglasak je na razvoju muskulature “iznutra prema van” te jacanju trupa kao temelja našeg tijela. Upravo zato zovu ih savršenim rekvizitom za funkcionalni trening.

Jedan je dovoljan

Dok u teretani trebate hrpu trenažera ili vježbi da biste odradili trening, kod treninga s girjama trebate smo jedan rekvizit uz eventualnu promjenu kilaže girje. Cak ni to nije potrebno ako nemate baš specificne zahtjeve za treningom jakosti. Girja je prijenosna, može se kvalitetno odraditi cijelo tijelo, cjenovno prihvatljiva te jednako može utjecati na razvoj motorickih i funkcionalnih sposobnosti. Kvalitetan trening može se odraditi u vrlo kratkom vremenu (20 – 30 minuta), što je ustvari i velika komparativna prednost u odnosu na klasicne “gym” treninge.

• Balisticke vježbe

• Vježbe jakosti

• Višezglobne vježbe jakosti cijelog tijela

BALISTICKE VJEŽBE

su sve one u kojima girja putuje odre enom putanjom/brzinom, odnosno mogli bismo reci da se girja ‘’njiše’’. Tipicne vježbe koje predstavljaju balisticke kretnje su:

• Swing (jednorucni, dvorucni, hand to hand, swing s dvije girje)

• Clean (s jednom/dvije girje)

• Snatch (s jednom/dvije girje)

• Jerk (s jednom/dvije girje)

• Viking push press (s jednom/dvije girje)

• Push press djelomicno balisticka vježba (prvi dio pokreta balisticki dok je drugi dio GRIND

VJEŽBE JAKOSTI

su one vježbe kojima je svrha pokreta razvoj jakosti, a tu primarno spadaju potisak girjom te cucanj s girjom.

Zbog specificnog oblika, girja zahtijeva puno veci angažman kod izvo enja spomenutih vježbi od npr. bucica. Još jedan važan detalj jest i cinjenica da je bez apsolutne kontrole trupa (core), prakticki nemoguce kvalitetno izvesti teške potiske/cucnjeve; jer vam girja nece dopustiti da curenje energije/tenzije pro e nekažnjeno.

VJEŽBE RAZVOJA JAKOSTI CIJELOG TIJELA

su one vježbe koje ne možemo klasificirati iskljucivo kako vježbe jakosti odre ene regije iz cistog razloga što doslovno utjecu na razvoja jakosti cijelog tijela. Tako bismo ovamo mogli svrstati sljedece vježbe:

• The Get Up (tursko dizanje)

Bent Press

• Windmill – primarno vježba mobilnosti te služi kao priprema za bent press

Doticne vježbe zbog svoje kompleksnosti nisu pogodne za pocetnike, ali za one koji ovladaju njihovim tehnikama pružaju mogucnost razvoja muskulature cijelog tijela samo jednom vježbom. Postoji izuzetno malo vježbi koje su u rangu spomenutih, ali prednost girja je u tome što je lako prenosiva te trening možete odraditi bilo u teretani bilo negdje vani (proljece, ljeto), što naravno nije moguce u slucaju šipke, utega i olimpijskih dizanja.

U TOP FORMI

hr-hr

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281951726557077

Vecernji List