Večernji list

Šalabahter za NOVU SEZONU

OŽUJAK JE KAO PRVI PROLJETNI MJESEC IDEALAN ZA SADNJU BROJNIH KULTURA - POVRTNIH I CVJETNIH KAO I VOĆAKA GOLOG KORIJENA

Prilikom planiranja i ulaska u vrtlarske vode zbog entuzijazma se često krene prevelikim koracima. Ne čudi stoga da se često dogodi da to ne uspijevamo pratiti te ne dobijemo očekivane rezultate. Posljedica je gubljenje vjere u vrtlarenje. Upravo nam uzgoj povrća na maloj površini omogućuje stjecanje pozitivnog vrtlarskog iskustva. Uzgoj povrća možemo planirati na terasi, balkonu, krovu zgrade ili kuće. Ovisno o mogućnostima, planiramo i radove. Da bismo se što kvalitetnije oduprli napadu štetnika, kombinirajte vrste. Prilikom kombiniranja vodite računa o tome da poštujete biološko-ekološke potrebe biljaka, posebno s osvrtom na sunce i vodu te na podnošenje u susjedskom odnosima. Nemojte smetnuti s uma da ćete povrće koje sadite i konzumirati.

Na našoj je listi 10 biljaka kojima je upravo sada vrijeme za sadnju, a odličan su izbor i za početnike. Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite presadnice povrća, a poslije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti. Prije sadnje pripremite žardinjere ili dijelove vrta u koje želite saditi. Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljkama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, s obzirom na to da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka. Posadite one vrste povrća koje su niže te ne trebaju puno prostora ni za kori

jen ni za stabljiku. Za uspješno vrtlarenje i uzgoj voća dobro je poznavati karakteristike tla na kojem se biljka sadi, ali i posebne zahtjeve određenih biljaka. Tako će uspjeh biti veći. Za bilo kakvu sadnju moramo pripremiti tlo jer o kvalitetnoj pripremi ovisi i uspjeh našeg posla. U našim krajevima razlikujemo nekoliko vrsta: pjeskovito, glinasto i ilovasto tlo. Nisu sva tla jednako kvalitetna. Najpogodnije tlo za sadnju, tvrde agronomi, ilovasto je tlo i to ponajprije zbog svoje mrvičaste strukture. Pjeskovita tla su rahla, ali brzo gube vlagu, dok je najnepogodnije glinasto tlo. Ono je zimi jako ljepljivo, za toplijih dana grudasto i “teško”. - Svaka kultura ima svoje zahtjeve koja valja uvažavati. Najvažnije je da se tlo za sadnju kvalitetno pripremi te prihranjuje tijekom vegetacije - ističe mr. agronomije Marina Antolović iz Vrtnog centra Viškovo. Nadalje ističe kako je dobro držati se plodoreda. To je jedna od najvažnijih mjera sprečavanja pojave različitih bolesti i nametnika. Ako se oni i pojave, najbolje je potražiti stručnu pomoć, a ne koristiti fungicide i insekticide na svoju ruku. Za sve koji tek otkrivaju čari rada na zemlji dobar je savjet odnijeti zemlju na analizu u jedan od hrvatskih laboratorija koji je provode. Ondje će stručnjaci, uzimajući sve relevantne faktore, najbolje procijeniti kako pomoći tlu. Mnogima su prvi izbor za sadnju lukovice, a tu valja posebno voditi računa o ovom: ako lukovice sadite u vrt, bitno je znati da lukovice ne sadite u travu, nego u tlo koje je obrađeno – poželjno je da bude sipko te prethodno obrađeno i tretirano kompostom.

VRT I BALKON

hr-hr

2023-03-04T08:00:00.0000000Z

2023-03-04T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281956021991871

Vecernji List