Večernji list

JUGOSLAVENSKI RATNI FILMSKI PLAKAT

Partizanski ratni film javlja se nakon Drugog svjetskog rata kada komunističke vlasti nameću promidžbu antifašističke borbe

Tekst: Mario Tušek

Budući da u muzejskoj zbirci posjedujemo velik broj ratnih filmskih plakata, od kojih smo neke objavili u prošlom broju Vojne povijesti s naglaskom na hrvatski ratni film koji je nastao poslije 1991. godine, za ovaj broj odlučili smo predstaviti ratni film iz vremena bivše Jugoslavije koji je bio jedan od vodećih filmskih žanrova tog vremena. Taj žanr je svima poznatiji kao partizanski ratni film, a javlja se nakon Drugog svjetskog rata kada komunističke vlasti nameću slavljenje i promidžbu antifašističke borbe te se slijedom tih događaja, partizanski film promeće u poseban filmski žanr. Koliko je taj žanr bio uspješan govore nam milijunske brojke gledanosti nekih filmova. Nekoliko desetljeća kasnije taj žanr nadilazi svoj prvotni razlog nastanka i postaje jedan od najvažnijih filmskih žanrova u istočnoj Europi koji se tek početkom 80-ih godina polako „počinje gasiti“. Svoju ekspanziju doživljava na način da se počinje širiti svijetom kinematografije te postaje sve popularniji i u drugim zemljama komunističke orijentacije. Za potrebe snimanja filmova rušena su sela i mostovi, a u njima su glumili i tada najveća svjetska filmska imena (Yul Brynner, Richard Burton, Orson Welles, Franco Nero, Irene Papas i mnogi drugi). U filmovima je često korištena i velika količina vojne tehnike kao i ljudstva koje je uvijek na raspolaganje davala Jugoslavenska narodna armija. Neki od partizanskih filmova bili su nominirani i za filmsku nagradu Oscar, a kolika je bila popularnost takvog filma, govori i činjenica da je jedan od najpoznatijih slikara 20. stoljeća, slavni španjolski slikar Pablo Picasso naslikao plakat za film Bitka na Neretvi koji danas po svojoj vrijednosti u kolekcionarskim krugovima postiže astronomske iznose. Prema mnogim mišljenjima, jedan od filmova koji je bio i ostao najgledaniji film s područja bivše Jugoslavije zasigurno je film „Valter brani Sarajevo“s Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi koji je svjetsku slavu postigao u Kini.

Na kraju, svakako treba podsjetiti i na značajnu ulogu u snimanju partizanskih filmova koju je odigrao i zagrebački Jadran film u čijim su studijima i produkcijama snimljeni mnogi poznati filmski naslovi ovog žanra.

Muzej Vojne I Ratne Povijesti Pakrac

hr-hr

2023-12-05T08:00:00.0000000Z

2023-12-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282093461509021

Vecernji List