Večernji list

Žugec Hrvatskoj donio prvo zlato u gimnastici na Mediteranskim igrama

- Izvan sebe sam. Ne mogu vjerovati da mi se ovo trenutačno događa - kazao je Mateo Žugec. Inače, naši su sportaši jučer osvojili i dvije srebrne, te jednu brončanu medalju

Damir Mrvec

Petog dana na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu Hrvatska je osvojila tri medalje – jednu zlatnu i dvije srebrne. Ukupno smo do sada osvojili devet medalja – dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane. Oduševili su gimnastičari u finalu vježbe na konju s hvataljkama. Mateo Žugec bio je prvi, a Jakov Vlahek drugi. Eto, možda smo očekivali medalje od Tina Srbića i Ane Đerek, a one su stigle od dva mlada vježbača.

Sa suzama u očima

- Izvan sebe sam. Ne mogu vjerovati da mi se ovo trenutačno događa. Nakon najnapornijeg dijela sezone ikada i nakon zlata sa Svjetskog kupa u Kopru i srebra u Varni, sada nosim doma u Hrvatsku novo zlato. Evo me sa suzama u očima. Finale je bilo jako konkurentno, svi dečki su ušli u finale s visokim ocjenama i znao sam da ću morati ponoviti nastup iz kvalifikacija da osvojim medalju. Jakov je išao prvi, on je probio led i odmah dobio 14.150. Kad sam saznao da ima medalju u rukama, znao sam da moram dovršiti taj posao jer Hrvatska zaslužuje dvije medalje na Mediteranskim

igrama. I eto, dobio sam 14.250, osigurao zlato… Nakon svega, nakon bolova u zglobovima, već tjedan dana se bavim zglobovima, hvala fizioterapeutu koji je puno pomogao, bez njega to ne bi bilo moguće. Niti bez podrške koju imam od strane moje obitelji i prijatelja. Hvala svima koji su bili uz mene. Nosim vam zlato – rekao je Žugec.

Ovo je Hrvatskoj prvo gimnastičko zlato na Mediteranskim igrama ikada. Od osnutka Hrvatske do danas osvojili smo pet srebrnih medalja, Vlahek je pridodao i šestu. Inače, prvu medalju na MI za Hrvatsku osvojio je Aleksej Demjanov. On je u Bariju 1997. godine bio drugi na karikama. Pored njega do Orana medalje su još osvajali Filip Ude (srebro na tlu 2009), Robert Seligman (srebro na konju s hvataljkama 2013. i 2018.), te Marijo Možnik (srebro nma preči 2013. godine.

- Jako sam zadovoljan svojom izvedbom u finalu, dobru vježbu sam napravio. Ne mogu se žaliti. Htio bih čestitati Mateu. Stvarno smo zasluženo bili prvi i drugi. Definitivno dva najkvalitetnija konjaša danas u finalu. Bilo je jako finale, mrtva trka do kraja, blizu su bile sve ocjene. Ja sam zadovoljan, idemo malo proslaviti, onda se vratiti doma, malo se odmoriti i nastaviti s pripremama za drugi dio sezone – istaknuo je Vlahek.

Tijana Korent bila je peta na preskoku, a Ana Šerek dvaput šesta – na parteru i gredi.

Ria Vojković druga

Džudašica Ana Viktorija Puljiz osvojila je srebro u kategoriji do 52 kilograma. U četvrtfinalu je pobijedila domaću predstavnicu Aissahine, a u polufinalu bila je bolja od Marokanke Iraou. U finalu je izgubila od aktualne olimpijske pobjednice Distrije Krasniqi. Poraz je doživio i Robert Klačar u borbi za brončano odličje u kategoriji do 66 kg. “Wazari” na polovici borbe bio je dovoljan srpskom borcu Strahinji Bunčiću za pobjedu

Na boćalištu Ria Vojković je bila druga u brzinskom izbijanju. U finalu je izgubila od Turkinje Ozturk (28:35). Carrolina Bajrić u preciznom je izbijanju izgubila u susretu za broncu od Slovenke Tadeje Petrić (18:24). Badmintonaš Luka Ban završio je svoj nastup na Igrama. U četvrtfinalu pojedinačnog dijela izgubio je od Španjolca Pereire (0:2). Alen Remar uspješno je prošao prvo kolo na streličarskom natjecanju.

Sport

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282269554088084

Vecernji List