Večernji list

Majka mladića koji je umro od batina 11 godina čeka presudu

Općinski sud u Čakovcupočinio je tešku povredu Zakona o kaznenom postupku, presudio je Županijski sud u S. Brodu

Ivica Beti

Ni jedanaest godina od smrti 22-godišnjeg Tomislava Pergara iz Vukanovca u Međimurju nije donesena pravomoćna presuda protiv osoba koje su ga, kako se sumnja, pretukle ispred narodnjačkog kluba Guru u Čakovcu. Županijski sud u Slavonskom Brodu suđenje je vratio na početak. To je već drugi put da je presuda poništena, a prvi put to se dogodilo 2019.

Prvooptuženi lani poginuo

Obustavljen je kazneni postupak protiv prvooptuženog Matije Marčeca, koji je prije godinu dana poginuo u prometnoj nesreći ne dočekavši pravomoćnu presudu, a nakon žalbi drugooptuženika i trećeoptuženika Brune Hančića i Denija Pikla po službenoj dužnosti ukinuta je presuda te se vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Pobijanom presudom Općinski sud u Čakovcu proglasio je Marčeca, Hančića i Pikla krivima za kazneno djelo protiv života i tijela, odnosno nanošenje tjelesnih ozljeda od kojih je Pergar preminuo 2011. godine. Osuđeni su svaki na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Državni odvjetnik žalio se i tražio veće kazne, a žalili su se i Marčec, Hančić i Pikl koji je tražio i da se predmet vrati na ponovni postupak, ali drugom sucu. Hančićev odvjetnik u žalbi je naveo da je prvostupanjski sud počinio tešku povredu Zakona o kaznenom postupku jer je presuda nerazumljiva. U izreci presude navodi se da su sva trojica optuženika pritisnula žrtvu u području trbuha, dok se u obrazloženju navodi kako nije utvrđeno koji je od trojice nanio fatalnu ozljedu. Medicinski vještak svjedočio je da je smrtonosna ozljeda tipična i karakteristična za jednokratno gnječenje ili gaženje, u pravilu nogom ili koljenom, i to od jedne osobe.

Izreka je kontradiktorna

Županijski sud ocijenio je da je Hančić u pravu kada tvrdi da je izreka presude nerazumljiva i u proturječnosti s obrazloženjem presude. U presudi nije pojašnjeno je li riječ o jednoj smrtonosnoj ozljedi ili skupnim teškim ozljedama koje su dovele do šoka i smrti.

”Sama je izreka presude kontradiktorna jer iz nje proizlazi da su sva tri optuženika zadala kritičnu smrtonosnu ozljedu, odnosno da sva trojica pritisnula oštećenika Tomislava Pergara u području trbuha”, navodi se u presudi drugostupanjskog suda. Uz ostalo, piše da prvostupanjski sud nije uzimao u obzir tko je prvi započeo napad i jesu li u početku optuženici postupali u nužnoj obrani te je li u tom slučaju riječ o prekoračenju nužne obrane. Inače, za kazneno djelo za koje se terete kazne su od jedne do deset godina zatvora. Pravomoćnu presudu nestrpljivo čeka Tomislavova majka Spomenka koja je razočarana sporošću sudskog postupka te ogorčena zbog već trećeg početka suđenja za sinovu smrt. – Želim naći mir – rekla je.

Aktualno

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282273849140198

Vecernji List