Večernji list

DNEVNI BORAVAK I BLAGOVAONICA PROSTRAN SU I GENIJALAN PROSTOR TE SE MEĐUSOBNO PROŽIMAJU

Dnevni boravak i blagovaonica prostran su i genijalan prostor koji se međusobno prožima, no apsolutni akcent dio je oko “shabby” blagovaoničkog stola, koji je vlasnik sam obradio da bi došao do izvorne boje drveta, i gdje je postavljen, među ostalim, vrlo efektan ružičasti dvosjed umjesto stolaca, a na stol pomno odabrane dekoracije koje prate stil, izražaj i raspoloženje. Regal preko cijelog zida galerija je detalja, uspomena, kolekcije kamenja koje je vlasnik skupio i oslikao, gramofonskih ploča, gramofona,

knjiga o modi i uređenju interijera i jednog akvarija s ribicama. Siva prostrana kuhinja, napravljena po mjeri i s Ikeinim frontama, stilski je nastavak ostatka stana. Šank “komunicira” s prostorom, a u isto ga vrijeme i dijeli. Vrlo zanimljiv detalj je hladnjak ukrašen naljepnicom s motivom Matisseove slike. To će vrlo efektno rješenje Robert koristiti kao “kamuflažu” za sve detalje u stanu koji se ne uklapaju u estetske kriterije: naljepnicu velikih dimenzija s printom barokne slike postavit će na vrata garderobe i “vešeraja”, a na isti će način prikriti kutije za struju u ulaznom prostoru te sakriti klima-uređaj.

Šarmantni balkon produžetak je stana ukrašen biljkama, policom, “vintage” stolom, uokvirenim Picassovim plakatom i kao takav više odaje dojam jedne male prostorije nego balkona u klasičnom smislu tog pojma.

Robert se neće libiti dati novu dimenziju predmetima i namještaju – ukrasit će policu keramičkim pločicama, obojit će komodu, drugim riječima, pri odabiru namještaja, pa čak i dekorativnih predmeta, prepoznat će potencijal gdje god na njega naišao pa tako u njegovu domu ima i komada pronađenih na buvljaku i u Emmezeti.

Robert smatra da sve što se radi i stvara kao i svaki izbor treba biti u sinkronizaciji s osobom koja stvara, treba govoriti o njezinu ukusu bez obzira na to je li riječ o glazbi koju sluša ili čaši iz koje pije, a tako je i s prostorom u kojem živi – on je odraz sam osobe i proživljenih iskustava.

A što na sve kaže Seka, Robertova ljubimica? Ona će samo zadovoljno pozirati i odmarati se na jastucima iz kolekcije za dom svog vlasnika.

Ovaj je prostor ogledalo jedne osebujne i nepresušne kreativne energije i mašte bez zadrške, knjiga od tisuću stranica koja se može čitati isto toliko puta, a da se svaki put naiđe na nešto novo. I doista može poslužiti kao inspiracija u svakom smislu.

SVAKI KUTAK PROSTORA ISKORIŠTEN JE ZA ISTICANJE OSOBNIH

KOMADA – DETALJA I SITNICA KOJI IMAJU PRIČU

Iako pun detalja koji i bojom daju akcent, prostorom se protežu pastelni tonovi s laganom dominacijom sive

SVIJET INTERIJERA

hr-hr

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

2022-09-03T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282802130164681

Vecernji List