Večernji list

3 PITANJA ZA KARDIOLOGA

Dr. med. Dražen Šebetić, spec. internist i subspec. kardiolog

1 Što se obavezno mora nalaziti u torbici s lijekovima srčanog bolesnika?

Sva redovna terapija koju uzima i ona koja je povremeno preporučena od liječnika. Znači, sva ona terapija koja je preporučena, ali i medicinska dokumentacija.

2 Što srčani bolesnici obavezno moraju izbjegavati na godišnjem odmoru?

Srčani bolesnici na godišnjem odmoru trebaju izbjegavati neuobičajeno velike napore koji nisu primjereni njihovu zdravstvenom stanju, to je prva stvar. Zatim trebaju izbjegavati nagle i velike gubitke tekućine jer već samim uzimanjem lijekova oni najčešće imaju povećane gubitke tekućine, a u ljetnim mjesecima može se dogoditi da zbog nekakvog pojačanog napora dođe do povećanog gubitka tekućine. Takve situacije svakako treba izbjegavati. Isto tako treba izbjegavati prejedanje. Hrana mora biti prilagođena vanjskim uvjetima i samoj bolesti pacijenta.

3 U KOJEM SE STANJU SRČANI BOLESNIK NE BI SMIO ZAPUTITI NA GODIŠNJI ODMOR?

Osnovni preduvjet da bi srčani bolesnik putovao na godišnji odmor jest stabilna bolest. Znači, stabilna bolest koja se može liječiti u kućnim uvjetima. To je osnovni preduvjet. U slučaju bilo kakve nestabilnosti ili pogoršanja bolesti nije preporučljivo da se kreće na odmor. Ako je već putovanje neodgodivo, tada bolesnik mora znati kamo putuje i koja je najbliža zdravstvena ustanova u koju se može obratiti u slučaju potrebe.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283016877732533

Vecernji List