Večernji list

DOMAĆA DESTINACIJA

Otoci sreće, sporta i aktivnog odmora nude zanimljivu gastronomiju te specifičnu prirodu prepunu maslinika, pješčanih plaža te predivnih šetnica za cjelodnevno uživanje

Piše: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Katarina line i TZ Rab

Rab i Krk odlični su za posjet, a naša Dubravka posjetila ih je kruzerom što je poseban doživljaj

Naše je putovanje počelo u Opatiji, odnosno iznad nje, gdje smo posjetili mjesto Veprinac. Ovaj pitoreskni lokalitet od povijesne važnosti otkriva etno zbirku koja daje uvid u nekadašnji život – izvrsna zbirka broji čak 200 predmeta. Nedaleko od Veprinca, u Maćukima, smjestio se specifičan OPG Rumac, čiji su vinogradi smješteni na kaskadama, s pogledom na Kvarner. Obiteljski biznis ima odlične domaće proizvode te rade sve bez aditiva, zahvaljujući čemu dobivaju autentične okuse. Nakon toga vratili smo se u opatijsku luku, večerali u njihovu poznatom Yacht klubu te se ukrcali na Aquamarin, brod iz flote Katarina Linea. Njime smo obišli Rab i Krk, na kojima smo upoznali aktivan odmor, gastronomiju, ali i vinarije. Poznat kao otok sunca i pijeska, Rab je ispresijecan s više od 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Jedan je od super projekata muzej na otvorenom, odnosno Rab Archaeological (T)races kojim je prezentirano 30-ak arheoloških lokaliteta na cijelom otoku. Rab je poznat i po pješčanim plažama, ima ih 30-ak, a najveća i

najpoznatija je Rajska plaža u Loparu. Čak je dospjela na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Nešto dalje je Sahara, njihova poznata nudistička plaža, a još malo dalje smjestila se super plaža za pse. Jedna je to od rijetkih lokacija koja ima odličnu ponudu za one koji vole putovati sa svojim ljubimcima. Rab je poznat i po koncertima klasične glazbe, svake godine imaju otprilike 12 koncerata tog tipa. Imaju i Rabsku fjeru, legendarni srednjovjekovni ljetni festival koji se svake godine održava krajem srpnja. Posljednji dan Rabske fjere, 27. srpnja, ujedno je dan sveca zaštitnika grada Raba, svetog Kristofora. Na taj se dan održavaju viteške igre Udruge rapskih samostreličara. Na otoku ćete upoznati njihovu deliciju, prefinu rabsku tortu. To je tradicionalni lokalni kolač, a glavni su sastojci bademi i liker maraschino. Od restorana u Rabu posjetili smo Konobu Rab i Labirint, koji nude domaću hranu pripremljenu po lokalnim recepturama. Spavali smo na brodu usidrenom u rapskoj luci te se sljedeće jutro uputili prema Krku. Pristali smo u gradu Krku, čiju prepoznatljivu vizuru krasi zvonik katedrale, u gotičkom stilu sagrađen u XVI. stoljeću. Godine 1767. umjesto dotadašnjeg šiljastog vrha gradi se barokna kupola zvonika i postavlja anđeo. U staroj povijesnoj jezgri grada Krka nalazi se Interpretacijski centar povijesti pomorske baštine otoka, koji nas je oduševio. Centar je otvoren 2018. godine kao dio projekta Mala barka 2, ostvarenog iz suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska

2014.–2020. Sastoji se od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka i izdvojene radionice krčkog brodomaketara i kolekcionara Željka Skomeršića. Impresivan postav otkriva povijesni pregled pomorstva otoka Krka, od kasnoantičkog razdoblja i hidroarheoloških nalazišta, preko srednjovjekovnog razvitka pomorstva, pojave parobrodarstva, sve do sredine dvadesetog stoljeća.

Uz idealnu poziciju, otok ima aerodrom i most, što privlači mnogo turista te daje niz opcija za savršen odmor.

Tu su i povijesni lokaliteti poput Bašćanske ploče, rekreacijskih ruta sa spomenicima te kilometri biciklističkih staza, po kojima je Krk poznat. Putovima zlatnih kapi krčkog blaga tematska je šetnica posvećena krčkom tekućem blagu – maslinovom ulju. Staze koje otkrivaju blagodati oleoturizma uglavnom nisu zahtjevne i vode slikovitim maslinicima i krškim poljima. Camino Krk definiran je kao otočna kružna ruta, ukupno duga više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu pješačkih staza.

Put lokava šest je kilometara dug pješački potez između naselja Milohnići i Poljica označen poučnim pločama na kojima se mogu iščitati brojne zanimljivosti o krškim lokvama budući da ih je na širem području grada geolocirano više od 60. Od gastro delicija na Krku morate kušati šurlice, njihovu tradicionalnu hranu, te posjetiti jedno od slavnih mjesta – Vrbnik nad morem.

Tamo su nas divno ugostili u restoranu konobi Nada koja ima savršenu terasu i pogled, najljepši na Kvarneru. Još jedno posebno gastro mjesto je Magriž u selu Lakmartin koji nudi tradicionalni ovčji sir s aromom kadulje i smilja. Vinarstvo je na Krku popularno, poznate su dvije vinarije Katunar. Mi smo posjetili jednu od njih, onu Ivana Katunara, smještenu tik do Vrbnika. Kuća vina Ivan Katunar nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Prve butelje iz berbe datirane 1989. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče.

Ivan Katunar sa svojom obitelji nastavlja ovu vinsku priču kako bi ukazao na važnost vina u svakodnevnom životu, ali i oplemenio zemlju i unio nove tehnologije u proizvodnji grožđa i vina. Vinogradi se nalaze u Vrbničkom polju i na lokalitetu Krasina. Otoci Krk i Rab idealni su za raznolik, aktivan odmor u kojemu ćete uživati s kopna, ali i mora, možda na elegantnom kruzeru koji otkriva posebne ljepote i čarobne priče iz povijesti našeg Kvarnera.

Contents

hr-hr

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283064123694361

Vecernji List